Ale Ildikó kiállítása - Gyulai Programok - Kulturális rendezvények - Képzőművészet - Múzeum és kiállítás
A történelmi fürdőváros

Ale Ildikó kiállítása

2017.09.18 - 2017.10.15

 

VETÜLETEK - Ale Ildikó képzőművész kiállításának megnyitója

 

Megnyitó: Szeptember 18. (hétfő) 17:00 órától

A tárlatot megnyitja: Szilágyi András filozófus, költő

A tárlat megtekinthető október 15-ig, a földszinti kisgalériában.

 


A Békés megyéből elszármazott Ale Ildikónak nyílik kiállítása hétfőn Gyulán. Vetületek című tárlata négy héten át tekinthető meg a helyi művelődési központban.


A Vetületek című kiállítás átfogó egységét a Tájaim és a Textilpillanatok sorozatok adják, azonban még további hat mű – Csendéletek, Álom-lapok, Mese, Éjjeli séta – együttese biztosítja a 27 pasztell alkotás erős szövedékét. A Tájaim sorozat megtekintésekor utazások emlékeiből kivetülő és képzelet szülte tájképek, színes tájmetszetek fogadják a nézőt. A felülnézetből rajzolt képzeletbeli útrendszerek sűrűjében akár saját útjuk kifürkészésére is vállalkozhatnak a tárlatlátogatók.


A Textilpillanatok sorozat tíz képe arra a véletlenszerűen kialakuló atmoszférára épít, amit az ember nap, mint nap, akarva-akaratlanul hoz létre miliőjében. Sokak számára a hétköznapokban észrevétlen marad, milyen különös, expresszív forma- és színkapcsolatok keletkeznek a heverőre, székre, fotel karfájára vetett ruhák, kendők, blúzok, párnák pár pillanatnyi találkozásából. A teregetés során is az esetlegességben rejlő sokféleség egyedi látványa vonzza magához az annak szépséget felismerő ember tekintetét. A függöny, mint a külső és belső világ elválasztásának eszköze, mintázatával vagy mintanélküliségével, csupán anyagminőségével is folyamatosan hat. Gyakran érintjük meg azzal a szándékkal, hogy fényt engedjünk be vagy kirekesszük a kíváncsisággal együtt. Elkerülhetetlen, hogy figyelmen kívül hagyjuk azt a jelenséget, amikor a textil a maga lágyságából eredően a nyitott ablakon át beszökő szellő hatására hullámzó mozgásba lendül vagy éppen órákon, napokon át mozdulatlan állapotában marad. Érzékeny alkotói megfigyelések vetületeit közvetítik a sorozat darabjai.

 

A művész honlapja: www.aleatelier.hu