Békés megyei bakancslista kirándulóknak - Gyulai szállások, programok, wellness - Gyula, a történelmi fürdőváros
A történelmi fürdőváros

Békés megyei bakancslista kirándulóknak

Ha azt mondom kolbász, azt mondod pálinka. Ha azt mondom Körösök, azt mondod gyógyfürdő. Ha azt mondom vár, azt mondod kastély. Ha azt mondom horgászat, azt mondod kerékpározás. Ha azt mondom vadliba, azt mondod páva. Ha azt mondom Erkel, azt mondod Munkácsy.


S így folytattuk tovább szűkebb szülőhazánk, Békés megye bemutatását barátnőmmel egyszer egy dunántúli társaságban. Alig volt legény a talpán, aki háromnáo
l több nevezetes dolgot – gyulai vár, gyógyfürdő, kolbászfesztivál – tudott volna mondani Magyarország eme dél-keleit megyéjéről.

S most nyugodtan tegye fel a kezét az, akinek még soha nem jutott eszébe elkirándulni Békés megyébe? Helyi lakosok nem játszanak! Szép sokan nyújtózkodnak, látom! :-)

Nem kell szégyenkezni, sajnos sokan vannak még, akik alig ismerik az országnak ezt a kis szegletét. Én, mint békési születésű leány, most elhoztam nektek egy bakancslistát, amely nem csak megismerni, de megszeretni is segít majd Békés megyét.

 


Vágjunk bele Békésbe! Mi is az, amit mindenképpen nézz meg, élvezz, vagy próbálj ki itt!

 

 1. Kolbászt enni nem csak a Kolbászfesztiválon lehet!  A Csaba Parkban Békéscsabán minden nap kóstolhatsz a csabaiból, megnézheted a kolbászmúzeumot, s ellesheted a kolbászkésítés titkait.

 2. Megismerni az urak és a szolgálók életét a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban.

 3. Megkóstolni a gyulai 100 éves cukrászda – ami egyébként 175 éves – fagylaltját és közben megnézni a régi cukrászati eszközök kiállítását.


 4. Megnézni egy kastély álmát, amely valóra vált Lőkösházán egy különeges fányfestészet keretében. S közben megismerni a Bréda-kastély titkait. 5. Bejárni az egész országot egyetlen parkban Szarvason. Közel 100 híres magyar épület makettjét nézheti meg a látogató.


 6. Megnézni, hogy hol volt inas, s hol kezdett alkotni az egyik legnagyobb magyar festő, Munkácsy Mihály. A békéscsabai Munkácsy emlékházban és a Munkácsy múzeumban sokat megtudhatunk a festő életéről és munkásságáról.


 7. Elmélyedni a természet szépségeiben a szarvasi Arborétumban, a Körösök vidékén.


 8. Meglesni a vadlibát és a túzokot a Körös-Maros Nemzeti Parkban, kifogni az aranyhalat a több tucatnyi horgásztó egyikéből, vagy kajakozni a Körösök vidékén. 9. Elmerülni a gyógyvízben Gyulán vagy Füzesgyarmaton. 10. Megismerni a Csolt-nemzetség monostorának történetét Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhelyén. 11. Sétálni a szabadkígyósi Wenckheim kastély parkjában, s megszámolni, hogy valóban 365 ablak van-e. 12. Megnézni egy színházi előadást a gyulai vár színpdán, s a szünetben megsimogatni a vár 600 éves köveit.


 13. Megkóstolni a híres békési és gyulai pálinkákat, s megismerni az előállításuknak titkait.Egészségetekre váljék Békés megye!

 


Forrás:
Élet sója blog - www.eletsoja.cafeblog.hu
www.facebook.com/eletsojablog