ICOMOS-díjat kapott az Almásy-kastély - Gyulai szállások, programok, wellness - Gyula, a történelmi fürdőváros
A történelmi fürdőváros

ICOMOS-díjat kapott az Almásy-kastély

A példaadó műemlékgondozásért járó díjat április 18-án, a műemléki világnapon adták át Visegrádon a műemlékfelújítást lebonyolító szakembereknek és önkormányzati képviselőknek. Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága idén négy elismerést osztott ki.

 

 

A Harruckern–Wenckheim–Almásy-kastély Gyula történelmi belvárosában, a gótikus téglavártól mindössze 320 lépésnyire található. Az átfogó régészeti- és rekonstrukciós munkálatokat követően az épületegyüttes interaktív kiállítótérként nyitotta meg kapuit. Jelenleg a 18–19. századi főúri orsztály és cselédség mindennapjait, ünnepeit mutatja be a látogatóknak. A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont 2016 márciusa óta megközelítőleg 90 ezer érdeklődőt fogadott.

 

 

 


A főúri rezidencia fél évszázadon át csecsemőotthonként működött, majd 2000-től üresen állt. Az épületegyüttes a magyar állam tulajdona, a kezelői jogot a város önkormányzata kapta meg 2013-ban – minderről Béres István, az ICOMOS-díj pályázatát előkészítő szakember adott tájékoztatást. A helyhatóság saját forrásból finanszírozta az előkészítő munkálatokat, később pedig saját költségvetéséből készült el az építési engedélyezési, továbbá a kivitelezési terv. A látogatóközpont megvalósításához szükséges forrást ezt követően pályázták meg – tette hozzá a városi főépítész.

 

– Az elismerés minden gyulainak szól, és minden alkotónak, aki részt vett a rekonstrukció folyamatában – mondta Görgényi Ernő. A polgármester hozzátette, a kastély egyrészt turisztikai attrakció, s ebben a tekintetben a siker egyértelmű, hisz már az első évben 76 ezer látogató volt rá kíváncsi. Másrészt növekedett a Gyulán töltött vendégéjszakák száma, és rengeteg elismerés érkezik, ami alapvetően turisztikai szempontú megközelítésben fogalmazódik meg – egészítette ki.

 

Azt is elmondta, nem csupán turisztikai attrakcióról van szó, hanem egy országosan védett műemléki épület rekonstrukciójáról, most ennek elismerése történt meg. Kevés olyan díj van ma Magyarországon, amire büszkébbek lehetnek az elnyerői, mint az ICOMOS-díj – összegzett.

 

A díjra többek között azok pályázhatnak, akik a tulajdonukban lévő vagy a rájuk bízott műemlék fenntartása, gondozása során példamutató módon biztosítják az értékek fennmaradását, hiteles megőrzését. Mindemellett rendszeresen biztosítják a közösség számára a műemlék értékeinek, jelentőségének megismerését, egyedi programokkal mutatják be egy épület és környezete jelentőségét.

 

Dombi Ildikó, a kastélyt is működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: Gyula Város Önkormányzata és a kft. valamennyi dolgozója nagyon büszke lehet erre az elismerésre, ami újabb mércét állít. – Ez azt jelenti, hogy az eddiginél is nívósabb munkára kell törekednünk, bár eddig is igyekeztük a legmagasabb színvonalat képviselni – fogalmazott.

 

 

 

 

Az ICOMOS (International Council on Monuments and Sites) az UNESCO műemlékvédelmi világszervezete, a párizsi székhelyű Világörökség Bizottság állandó műemlékvédelmi szakértő intézménye. Az 1965-ben Varsóban létrehozott tömörülés nemzeti bizottsága a nemzetközi szervezet egyik legnagyobb és legbefolyásosabb tagszervezete, tagjai a magyar műemlékvédelem meghatározó szakemberei. Az európai ügyekért felelős alelnököt 2005 és 2008 között a magyar szervezet adta Fejérdy Tamást személyében.

 

Fejérdy Tamás a bírálati szempontokról szólva kifejtette, a legfőbb momentumok között szerepel a műemléki helyreállítás módja és a fenntarthatóság. A látogatóközpont rekonstrukciós munkálatai esetében példaértékű megoldást sikerült választani, ami illeszkedik a kastélyépület meglévő értékeihez, sőt, felerősítve mutatja be azokat. A kortárs lehetőségek alkalmazása újszerűen vezeti a látogatókat, ezt pedig alapos kutatómunka előzte meg – tette hozzá.

 

– Kiemelendő a nem szokványos megoldások alkalmazása. A mesterfokú tervezés és kivitelezés átélhetővé, élvezhetővé, vonzóvá teszi az épületet. Nem véletlen, hogy az idén elismert négy ICOMOS-díjas épület közül ez az egyik legizgalmasabb – mondta. Mint fogalmazott: az előző évek átlagának megfelelően 2017-ben is 10 és 20 közötti javaslat érkezett be hozzájuk. A zsűrinek általában nehéz a dolga, idén azonban jóval könnyebb volt kiválasztani a jók közül a legjobbakat.

 

A díjátadón dr. Virág Zsolt művészettörténész is jelen volt. A Nemzeti Vár- és Nemzeti Kastélyprogram megvalósításáért felelős miniszteri biztos a látogatóközpont megvalósításában a Magyar Kastélyprogram Kft. vezetőjeként a projektmenedzseri feladatokat látta el. Kérdésre elmondta, minden díjnak önértéke van, ez az elismerés a Gyula városával közösen végzett hosszú előkészítő munkának tudható be, amelynek eredményeként a korábban csecsemőotthonként működtetett kastély turisztikai vonzerőfejlesztése valósult meg.

 

Új koncepció született, hisz a kastélyban még egy rozsdás vasszög sem maradt meg – fogalmazott. Azt is elmondta, az eltelt egy év a turizmus és a szakma szempontjából is igazolta a felújításban részvevők elképzeléseinek létjogosultságát.

 

Fotók: Incze László

Forráa: www.gyulaihirlap.hu