Vár és Várkilátó
A történelmi fürdőváros

Vár és Várkilátó

A XV. században épült, mára Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki téglavára, melynek 24 kiállítótermében közel hét évszázad történetét járhatják végig a látogatók. A kilátóból gyönyörű panoráma nyílik a városra. Építése Maróti János macsói bánhoz, továbbépítése pedig Corvin János nevéhez fűződik. Ő építtette az ún. Kerecsényi-kapu közelében található kerek ágyútornyot (rondella), amit szaknyelven Corvin-bástyának neveznek.

 

 

A város az 1566-os ostrom után 129 évig állt török hódoltság alatt, kiűzetésükre 1695-ben került sor. Az elkövetkezőkben – Harruckern János idejében – a várban serfőző és pálinkaház, sőt, börtön is működött. A 7 lakószoba közül egy a levéltári és a megyegyűlések terme volt. A gótikus téglavár 2005-től újra élettel telik meg: a látogatók a vármúzeumban megismerkedhetnek a vár hadtörténetével; a felszentelt kápolnában ismét keresztelnek és esketnek; a középkori jegyeket magán viselő borozóban a kulináris élvezeteknek hódolhatnak, a lovagterem – a modern kor szellemével ötvözve a régmúltat – pedig fogadásoknak, konferenciáknak és más rendezvényeknek szolgál helyszínéül. A várban tárlatvezetés kérhető.

 

 

 

 

A többfunkciós műemlék kőszínházként is működik, hiszen az 1964 óta működő Gyulai Várszínház előadásai a várban és a vár mellett található tószínpadon kerülnek megrendezésre.

 Nyitva tartás
Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00-18:00
Hétfő: Zárva
A jegykiadás utolsó időpontja: 17:00

Magyar nyelvű tárlatvezetés
Kedd-vasárnap 13:30

Idegen nyelvű tárlatvezetés (angol, német, román) 24 órával korábban kérhető.


Belépő
1.500 Ft - teljes ár
800 Ft - diák és nyugdíjas jegy
400 Ft - gyulai diák
800 Ft - gyulai felnőtt

Csoportos kedvezmény 15 fő felett igényelhető!

A tárlatvezetés időpontjáról érdeklődjön személyesen vagy telefonon: +36-66/650-218 helyett ezt ajánlom:

Csoportok számára (a garantálton túl), illetve idegen nyelven tárlatvezetésről érdeklődhet a +36-66/650-218 telefonszámon vagy a var@gyulakult.hu e-mail címen.
Érdekesség
Gyula és a vár egymástól szinte elválaszthatatlan két szó. A vár Gyula jelképe a jelenben, védereje volt a múltban. Nekünk, gyulai polgároknak természetes dolog nap mint nap látni a jó öreg erődítményt. E mindennapi látványt megszokott térelemként éljük meg, de amikor belépünk a kapuin, ez az érzés azonnal megváltozik. Minden hozzánk érkező turista első programjai között szerepel Közép-Európa egyetlen épen maradt téglavárának meglátogatása. A következő oldalon a vár falairól és bástyájáról letekintve különleges módon tárul elénk ennek az alföldi kisvárosnak a látképe: hagyományos képek mellett egy kisfilm és interaktív, mozgatható panorámafotók segítségével úgy nézelődhet a helyszínen, mintha valós időben ott lenne.