Új merítés – Kohán-képek a raktárból - Kiállítás Kohán Képtárban - Gyulai Programok - Kulturális rendezvények - Múzeum és kiállítás
A történelmi fürdőváros

Új merítés – Kohán-képek a raktárból

2018.06.23 - 2018.09.16

 

Új merítés – Kohán-képek a raktárból

 

A kiállítás megtekinthető: június 23 - szeptember 16

Új merítés – Kohán-képek a raktárból címmel nyílt június 23-án friss szemléletű tárlat Gyulán, a Kohán Képtárban. A szeptember 16-ig látható kiállításról Gyarmati Gabriella, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténésze, a kiállítás kurátora árult el részleteket.

Az új merítést a válogatás szempontjai teszik meghatározóan eltérővé, ahhoz képest, hogy a korábbiakban mit láthatott a közönség. Számos alkotás szerepelt már időszaki kiállításon, azonban ebben a kollekcióban jó néhány olyan kép is megtalálható, melyeket eddig még egyáltalán nem mutattak be. A kettő elegyéből egészen különleges mixtúra jött létre, ami még azoknak is okozhat meglepetéseket, akik behatóan ismerik a gyulai alkotó munkásságát.

 

 

„Nézzük meg Kohánt egy kicsit más szemmel, közelítsük meg másképpen, mint ahogyan eddig tettük vagy ahogyan eddig gondoltunk rá” – foglalta össze a válogatás eszmeiségét a kiállítás kurátora.

A Kohán életműnek a monumentalitás a vezérfonala, de számos téma, tematika, tartalom rejlik a munkákban, amelyek kifejtésre, felfejtésre várnak. Végül pedig egy személyes vallomás arról, hogy Gyarmati Gabriella miért is szereti Kohán György művészetét. Mint mondta, „nagyon vonzó a szellemisége, tisztelhető a gondolatisága. Szerethetőek az általa alkalmazott festői megoldások, a komponálásmód, a monumentalitás… Tisztelhető emberi, erkölcsi és művészi tisztasága, és az, hogy érett alkotóként sohasem kellett áruba bocsátania művészetét.”

 

Kiemelte, „Kohán sohasem hódolt be semmiféle érdekvezérelt vagy efemer irányzatnak, megőrizte a függetlenségét, amiért nyilvánvalóan nagyon nagy árat kellett fizetnie. Sokáig csupán kisebb kamarakiállításokat rendezhetett. Nem tartozott a kor ünnepelt művésznagyságai közé. Ez lehet az utókor egyik fontos feladata. Tegyük MI ünnepelt művésszé Kohán Györgyöt!”