A történelmi fürdőváros

50 előadás, 5 saját bemutató, 6 fesztivál

Április 22-én online sajtótájékoztató keretei között hirdette meg és mutatta be dr. Elek Tibor a Gyulai Várszínház 58. évadának programját és az új honlapjukat.

 

A Gyulai Várszínház 58. évadát 2021. június 25-től, augusztus 19-ig tartják meg. Kelet-Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki, több mint 600 éves gótikus téglavárának udvarán, a csodálatos panorámájú tószínpadon, a felújított kamaraszínházában, a város más helyszínein, utcáin, terein csaknem két hónapon keresztül olyan összművészeti programsorozatot kínál a Gyulai Várszínház, amely a legkülönbözőbb korú és érdeklődésű közönségrétegeknek biztosít minőségi nyári művészeti élményeket.

 

A látványos történelmi dráma, a kortárs prózai színház különféle műfajai mellett az opera, a musical, a néptánc, a kortárs táncjáték, a bábszínház, a jazz, a blues, a népzene, a világzene legjobb előadásaival, színvonalas komolyzenei és irodalmi programokkal várják nézőiket.

 

Varszinhaz-plakat-2021.jpg

 

Az idei színes programkavalkádból, az 50 körüli előadás közül kiemelkedik az 5 új bemutatónk (köztük 3 ősbemutató), melyek közül egyet a Mi volnék nélküled? – Jászai Mari emlékezete munka címűt teljes mértékig saját fejlesztésben valósítanak meg, négyet más színházakkal koprodukcióban: Győrei Zsolt-Schlachtovszky Csaba: Hamlear című darabját a Bartók Kamaraszínházzal, Vecsei H. Miklós – Kovács Áron: Bartók és Kodály, című művét a Kolozsvári Állami Magyar Színházzal, Goldoni: Két úr szolgája című klasszikus komédiáját a kézdivásárhelyi Udvartér Teátrummal, Szabó Magda: Az ajtó című regényének színpadi adaptációját a Nemzeti Színházzal közösen.

 

A XVI. alkalommal szervezik meg a komoly szakmai rangot kivívott színházi fesztivált, a Shakespeare Fesztivált. Idén június 28. és július 4. között, a pandémia miatt is, a tavalyi tervet szeretnék megvalósítani, azaz a korábbiaktól eltérően csak magyar társulatokat hívnak, Shakespeare, amikor magyar alcímmel. A Katona József Színház az Othellót, a Vígszínház a Lóvátett lovagokat, a Csíki Játékszín a III. Richárdot, a Kulcsár Noémi Tellabor a Vihar táncszínházi adaptációját mutatja be. A Kabóca és Veszprém, illetve Temesvár koprodukciójában létrejött Rómeó és Júlia előadás mellett, láthatnak a nézők két színi hallgatók által létrehozott előadást is, a kaposváriak Rómeó és Júliáját, illetve a Pesti Magyar Színiakadémia diákjainak Ahogy (nem) tetszik című előadását. S a fesztivált a Győrei Zsolt – Schlachtovszky Csaba szerzőpáros Hamleare című darabjának említett ősbemutatójával zárják, Őze Áron rendezésében. A fesztivál minden napján több programra is sor kerül Shakespeare-hez kapcsolódóan, az utcaszínházi jelentektől, a kamaraszínházi, felolvasó-színházi előadásokon, filmvetítéseken, kiállítás megnyitón, szakmai konferencián át a nagyszínpadi produkciókig.

 

Az előző évek nagy sikerére való tekintettel idén negyedik alkalommal szervezik meg augusztus 2-8. között az Erdélyi Hét – Erdélyi magyar színházak bemutatkozása című színházi fesztiválunkat, melynek keretében minden nap más-más színház előadását nézhetik meg a nézők, olykor egy nap kettőt is. Az Erdélyi Héten is lesz saját bemutatójuk, a kézdivásárhelyi Udvartér Teátrummal közös produkció Goldoni: Két úr szolgája című darabjának tószínpadi előadása. Terveik szerint láthatja majd az érdeklődő közönség a kolozsváriak Hegedűs a háztetőn, a temesváriak Az ember tragédiája, a marosvásárhelyi Nemzeti Színház A nép ellensége, az aradiak A kolozsvári bíró, A Zördög, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Tóték című előadását, illetve Cári Tibor és társai zenés előadói estjét.

 

Az elmúlt évek másik új kezdeményezését is folytatják: az elmúlt évtizedek nemzeti klasszikusai közül Székely János, Weöres Sándor és Márai Sándor után, idén Szabó Magda életművét állítjuk a középpontba a Szabó Magda Napok programsorozatával, három nap alatt hat előadással: A Nemzeti Színházzal közösen bemutatják Az ajtó című regény színpadi változatát Udvaros Dorottyával és Söptei Andreával a főszerepben, Szabó K. István rendezésében. Emellett láthatja majd a közönség az AgyigóAz őz, a Régimódi történet, az Az a szép, fényes nap és a Tündér Lala című előadásokat.

 

Az új hagyományok teremtése mellett céljuk a Gyulai Várszínház azon legrégebbi hagyományának továbbéltetése is, amely a nemzeti önazonosságunkat erősítő történelmi témájú drámák színrevitelét, illetve a kortárs magyar színdarabok bemutatását, ősbemutatók létrehozását preferálta. Idén a történelmi tematikát képviselik a Sándor Mátyás, a Funtinelli boszorkány, a Zergetánc,Tóték, az Ember tragédiája, a Régimódi történet, az Az a szép, fényes nap című előadásaink, és a Jászai Mari alakját megidéző, Szilágyi Enikő által előadott saját bemutatónk is. A világirodalmi (Donizetti, Ibsen, Shakespeare, Goldoni) és magyar klasszikusok (Madách Imre, Móricz Zsigmond, Örkény István, Verne Gyula, Wass Albert) mellett a kortárs magyar szerzők (Bíró Yvette-Mundruczó Kornél, Pozsgai Zsolt, Győrey Zsolt – Schlachtovszky Csaba, Vecsei H. Miklós-Kovács Adrián) művei az idei évadunkban is hangsúlyos szerepet kapnak.

 

Az utóbbi években kiemelt figyelmet fordítanak a fiatalok különböző korosztályainak a megszólítására és színházba csalogatására. Így idén is sor kerül majd bábszínházi előadásokra (Rómeó és Júlia, Jimmy bohóc), illetve olyan gyerek és ifjúsági előadásokra mint A palacsintás király, A kolozsvári bíró,Tündér Lala. Az idősebb fiatal korosztály számára olyan klasszikusokkal, mondhatni kötelező olvasmányok színpadi előadásaival készülnek, mint Az ember tragédiája, a Tóték, Rómeó és Júlia.


S idén is megtartják a Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivált és a Gyulai Vár Blues Fesztivált, illetve a kétévente megrendezett, idén már X. Irodalmi Humorfesztivált.


Az igen gazdag, sokszínű programban a szélesebb közönségrétegek érdeklődésének kielégítését szolgálják olyan nagyszabású, többnyire a Tószínpadon bemutatott musicalek, mint a Sándor Mátyás, a Hotel Menthol,Gyöngyhajú lány, a Hegedűs a háztetőn.

 

Ugyanakkor a színházi ínyencek is megtalálhatják a kedvükre való produkciókat, például a Mundruczó Kornél vezette Proton Színház Frankestein-terv, az Urbán András igazgatta szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Az Úr nevében című előadásában, a világhírű Purčarete rendezte Az ember tragédiájában, vagy az Akárki című moralitás-játékban, ami tavaly a szegedi Dóm téren szerepelt nagy sikerrel.

 

Nem titkolt cél, hogy a kortárs magyar színházi kultúra gazdagságát, sokszínűségét, különböző értékeit megmutassák a gyulai közönségnek, illetve az idelátogató üdülővendégeknek és a kulturális turizmus híveinek.

 


 

MINDEN VÁROSI ESEMÉNYT MEGTALÁL A PROGRAMNAPTÁRBAN