Február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány - Gyulai szállások, programok, wellness - Gyula, a történelmi fürdőváros
A történelmi fürdőváros

Február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány

Változnak a védettségi igazolvány szabályai, az oltottsághoz februártól harmadik vakcina is kell, ha a második oltás hat hónapnál régebbi. A gyógyultaknak nem jár majd az igazolvány – jelentették be a Kormányinfón.

 

Gulyás Gergely a Kormányinfón elmondta, hogy az omikron miatt változtatnak a szabályokon: a védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvánnyá alakul.

 

Február 15-étől az a 18 éven felüli minősül oltottnak, aki megkapta a koronavírus ellen a harmadik oltást, valamint az, aki két oltást kapott és a második hat hónapon belül van. A 18 éven aluliaknál a két oltás elegendő.


A koronavíruson "átesettség" nem jelent védettséget. A gyógyultaknak így nem jár majd igazolvány.

 

Nem kell új igazolványokat kiadni, a QR-kód alapján lehet ellenőrizni az igazolványt – tette hozzá a miniszter.

 

oltasiIgazolvany.jpg

 

Gulyás Gergely arra is kitért, hogy a felnőtteknél hét napra rövidül a karanténkötelezettségi időszak, amelyből 5 nap után negatív teszttel lehet „kiszabadulni”.Az iskolákban az iskolatársak fertőzöttsége után a diákoknál a karanténkötelezettség 5 napra csökken, de csak azoknál, akik oltottak.

 

A miniszter elmondta, hogy a negyedik hullám ugyan leszálló ágban lenne, de az omikron variáns megjelenésével a fertőzésszám dinamikusan nő, és a következő hetekben a megbetegedések száma rekordot dönthet.

 

Az omikron a korábbiakhoz képest kevésbé súlyos tünetekkel jár, s a kórházi kapacitások tekintetében jól állunk – az ágyak 25 százalékán ápolnak covidos betegeket –, jelentette ki Gulyás.

 

Mint rámutatott, azt látni más országokban is, hogy a megbetegedések számából nem következik hasonlóan növekvő kórházi betegszám és halálozás. A járvány ötödik hulláma remélhetőleg Magyartországon is ezeket a trendeket fogja követni.

 

Forrás: turizmus.com | Fotó: kormany.hu/Vadnai Szabolcs

2022.01.14.