Háromnapos szabadegyetemet tartanak a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban - Gyulai szállások, programok, wellness - Gyula, a történelmi fürdőváros
A történelmi fürdőváros

Háromnapos szabadegyetemet tartanak a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban

 

A Körös-vidék történetét, népi kultúráját bemutató szabadegyetemet szervez november 27–29. között a Mogyoróssy János Városi Könyvtár.


Az esemény nyitónapján, november 27-én, kedden 15 órától Liska András és Nagy Adrienn tart előadást az Erkel Ferenc Emlékházban. Előbbi a vidék történetéről beszél, utóbbi pedig arról, hogy mire használták a fűszernövényeket a német népi gyógyászatban. Az előadásokat múzeumbejárás követi.
November 28-án 15 órától a városi könyvtár előadótermében előbb Grósz György mutatja be a magyarországi román közösség ének-, zene- és tánckultúráját, majd Harangozó Imre beszél Békés megye népeinek hagyományairól. Az estet a Power Beat ütőegyüttes koncertje zárja.

A szabadegyetem zárónapja november 30-án, pénteken lesz. Délután három órától Széll János mutatja be a Békés megyei népélet tárgyi világát, majd Martyin Emília ismerteti a románság néprajzi örökségét. A háromnapos rendezvény zárásaként a hagyományos ételek új megjelenését Hódos Krisztián és tanítványai szemléltetik majd.
A szabadegyetem a Lifelong learning Gyulán elnevezésű pályázati program keretében valósul meg.
Forrás: www.gyulaihirlap.hu