Hét nyelven beszél a Gyulai Almásy-kastély frissen kiadott korabeli szakácskönyve - Gyulai szállások, programok, wellness - Gyula, a történelmi fürdőváros
A történelmi fürdőváros

Hét nyelven beszél a Gyulai Almásy-kastély frissen kiadott korabeli szakácskönyve


Gasztronómiai időutazás – A konyha- és fotóművészet közismerten kiváló elegyet alkot. Különösen igaz ez, amennyiben a két összetevőt történelmi fűszerrel bolondítjuk meg. Ezen alapanyagokból készült remekmű letisztult és kifinomult esszenciáját tarthatja kezében a kedves olvasó. A receptúrák Petrovics György jó értelemben vett megszállottsága és Kadosa Zoltán művészi elhivatottsága által elevenedtek meg. A kreáció minden szempontból tökéletes, „hét nyelven beszél”, mint a legízletesebb étkek.

 

A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont szakácskönyvét március 16-án, a megnyitó harmadik évfordulója alkalmából tartandó eseménysor keretében mutatják be!

 

Petrovics György food-stylist volt az, aki újraalkotta a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont által kiadott szakácskönyv korabeli fogásait.


Mint fogalmazott, nagyon szerette ezt a munkát, amikor nekifogott beleásta magát a témába és próbált minél több információt magába szívni – ismertette. Az újragondolt receptek kapcsán kifejtette, meghagyta az eredeti elkészítési módot, nem szerette volna átformálni az étkeket, csupán lefordította 21. századira.
Petrovics György a Budapest Hiltonban szippantott bele először a konyha levegőjébe. A magasra ívelő karrier főbb állomásai: kezdetben néhány előkelő külföldi hotel, bisztró és reprezentatív rendezvényszervező cég jött, majd társtulajdonosa és tanácsadó lett egy külföldi pékipari vállalkozásban.
Több mint két évtizede, 1998-ban elindította saját vállalkozását, azóta food-stylistként tevékenykedik. Pályafutása során számos reklámfilmben is közreműködött, többek között Steven Spielberggel, Daniel Craiggel, Viggo Mortnsennnel és Eric Banaval is együtt dolgozott.

– A Dobos C. József által alkotott recepteskönyv ételeinek újbóli elkészítése nagyon izgalmas és érdekes munka volt. Könnyűnek éppen nem mondanám, mivel a szerző igen magasra tette a mércét. Érdekes és megtisztelő volt a nyomdokain haladni. Különleges örömet okozott számomra, hogy a megvalósítás során elfogadták az ötleteimet és javaslatomra a recepteket újragondolhattam. Ennek eredményeként az étkeket a kezdő konyhaművészek is el tudják majd készíteni – mondta.

 

 

Kulisszatitokként említette, az ételeket újra és újra ki kellett próbálni, a 19. században használatos mértékegységeket pedig mai értékekre volt szükséges átszámítani azért, hogy az ételkölteményeket el tudja készíteni.

A „kísérletezés részeként” több barátját, családtagját kérte meg, hogy főzzék-süssék meg az egyes tételeket, és közben írják le a véleményüket.

Az ízek és a konyhatechnológiai mozzanatok a helyükre kerültek így a korabeli fogások örömet szerezhetnek a műkedvelőknek is. A sikerélmény tehát garantáltan nem marad el a belépő szintű konyhaművészek számára sem.

Forgassák bizalommal ezt a „költeményt”, így bátran belefoghatnak akár az 1936-ban, a gyulai Harruckern-Wenckheim-Almásy-kastélyban tartott menyegzői menü egyes fogásainak elkészítésébe is!


Fotó: Incze László / Erkel Ferenc Nonprofit Kft.
Cikk: Erdei-Kovács Zsolt