Ladicsék hálószobatitkai - Gyulai szállások, programok, wellness - Gyula, a történelmi fürdőváros
A történelmi fürdőváros

Ladicsék hálószobatitkai

 

Hálószobatitkokba vezetjük be sorozatunk legújabb részében olvasóinkat, ezért is időzítettük epizódunkat az év első napjaira. Bevezetőnkben fontosnak tartjuk felidézni: írásainkban a Jókai utcai polgári lakásmúzeum, a Ladics-ház kevésbé ismert érdekességeiből szemezgetünk.

 

A félreértések elkerülése végett máris leszögezzük, a Ladics-ház hálószobatitkai alatt nem éppen azt értjük, amire bizonyára néhányan gondoltak. Ezúttal ugyanis az alvásra, pihenésre szánt helységek berendezésére tett javaslatokat vesszük számba egy országszerte ismert műemlékes szakember, Bugár-Mészáros Károly kiállítási forgatókönyve segítségével.

 

Elsőként a negyedik szobát, vagyis az első hálót járjuk be virtuálisan, ezért arra kérjük az olvasót, hogy ide a következő bútordarabokat képzelje bele a vonatkozó javaslatok alapján: két Lajos Fülöp stílusú ágyat, a férj által használtat a baloldalon egy éjjeliszekrénnyel, és a feleségét a jobboldalon egy fésülködő (toalett) asztallal, két szekrényt az északi falnál, egy komódot a délinél, utóbbi fölött, a falon egy tükröt és a cselédek fotóit.

 

A fentebbi leírásból tehát megtudjuk azt is, hogy a család tulajdonában olyan fényképek is voltak, amelyeken a szolgáló személyzet látható. Néhánnyal ezek közül magam is találkoztam a megyei levéltárban és egy digitalizált adatbázisban, az viszont nem biztos, hogy a múzeumrendező ezekre a fotókra gondolt-e. A jelenlegi kiállításban nincsenek ilyen felvételek.

 

 

Üde színfoltot jelent az elképzelésben az a tétel is, miszerint a komód és a könyvespolc (ennek pozíciójáról nincsenek adatok) közti ablakmélyedésbe a háziasszony varróasztalkáját kellett volna elhelyezni egy székkel. A mosdószekrény az ablak és az ajtó közé, a nyugati falhoz került (leellenőrizhetik, ott van-e). Ennek végén pedig, a fűtőfal előtt a beilleszthető tükör lett a háló dísze, egyfajta paravánként. Amennyiben összevetjük ezt a rendezői megoldást az Almásy-kastély emeleti látványtermeivel, azonnal észrevesszük a hasonlóságot. Nem is véletlenül, hisz a polgárság számára az arisztokrácia életmódja, divatja volt az etalon, ezt utánozta szűkösebb vagyoni lehetőségeihez mérten.

 

Polgári Életmódtörténeti Múzeumának forgatókönyvében (amelynek idézeteivel, ám a szerző nevének említése nélkül sajnos összefutottam már egy dolgozatban) Bugár-Mészáros Károly afelől is rendelkezett, hogy ugyanebben a szobában egy másik tükör a mosdószekrény fölött kapjon helyett, az éjjeli szekrények és a könyvespolcok fölé pedig családi fotókat helyezzenek el a berendezők. A mennyezetről egy hatkarú „barokkos” aranyozott facsillár világítsa be a teret, az éjjeliszekrényeken (a szövegben többes szám szerepel) pedig ezüstözött alpakából és sárgarézből készült gyertyatartók idézzék az 1870-es éveket.

 

Nem maradt más hátra az új esztendő előttünk álló heteiben, hónapjaiban, minthogy vegyenek magukhoz egy iránytűt, látogassanak el a Ladics-házba, városunk legbecsesebb ékszerdobozkájába, és ellenőrizzék le, megállják-e a helyüket a bejegyzésünkben ismertetett hálószobatitkok.

 

Forrás: www.gyulatelevizio.hu