Magyar kultúra napja Gyulán: öt helyszín, hét nap, hét esemény - Gyulai szállások, programok, wellness - Gyula, a történelmi fürdőváros
A történelmi fürdőváros

Magyar kultúra napja Gyulán: öt helyszín, hét nap, hét esemény

A magyar kultúra napjához kapcsolódva, a január 22-től február 1-ig tartó időszakban öt helyszínen hét esemény szolgálja a magas minőségű kulturális programokra vágyó gyulaiak és az aktív, szellemi kikapcsolódásra áhítozó vendégek igényeit.

 

Zrínyi Ilona életéről szóló monodráma, „A bor filozófiája” Rátóti Zoltán és Huzella Péter estje, a Békéstáji Művészeti Társaság – kamara kiállítás a Várszínház kamaratermében, Erdész Ádám könyvének bemutatója a művelődési központban, a németvárosi olvasókör hagyományainak felélesztése az Erkel emlékházban és egy ásatás kulisszatitkairól szóló előadás Liska Andrással, az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetőjével a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban.

 

Január 22-én 19 órai kezdettel Hedry Mária: Zrínyi Ilona című monodrámája lesz látható a Gyulai Várszínház Kamaratermében.


A monodráma hitelesen mutatja be Zrínyi Ilona sokarcú, izgalmas alakján, drámai sorsán keresztül a magyar történelem egyik legbonyolultabb, s egyben legvitatottabb korszakát. Zrínyi Ilona Thököly Imréhez és fiához, Rákóczi Ferenchez fűződő viszonya alkotja a darab fő gerincét. Mint nő, mint anya, s egyben a hazaszeretet példátlan, emblematikus személyisége jelenik meg az előadásban, s teszi hitelessé a konfliktusok közötti emberi nagyságát.

 

 

Az előadás egyik újszerű, erős darabja lehet az ifjúság számára tervbe vett, nemzeti identitást erősítő programoknak. Az előadás hiány pótoló szerepet játszik a történelmi drámák sorában, amelyek a színház eszközeivel gyarapítják a nézők történelmi ismereteit.

Zrínyi Ilona: Juhász Róza

Dramaturg: Kulcsár Edit

Díszlet, jelmez: Libor Katalin

Zene: Rossa Levente

Rendező: Árkosi Árpád

Jegyár: 1000 Ft, diák: 500 Ft.

Helyszín: Gyulai Várszínház Kamaraterme

 

Január 23. (kedd) 18 órai kezdettel könyvbemutató a Művházban

Erdész Ádám: A Kner család és más történetek, valamint Elek Tibor: Párbeszédben a kortárs „erdélyi” magyar irodalommal című kötetének bemutatója, a két szerző egymással való beszélgetése révén.

 

 

A magyar kultúra napja alkalmából köszöntőt mond: Görgényi Ernő polgármester

A belépés díjtalan

Helyszín: Erkel Ferenc Művelődési Központ

 

Január 24-én (szerda) 16 óra 30 perckor a Németvárosi olvasókör hagyományainak felélesztése elnevezésű projekt nyitórendezvénye kezdődik

 

 

A belépés díjtalan

Helyszín: Erkel Ferenc Emlékház

 


Január 25. 18 óra 30 perc kezdettel kiállításmegnyitó a Gyulai Várszínház Kamaratermében

25 éves a Békéstáji Művészeti Társaság – kamara kiállítás

 

 

Elek Tibor, Lonovics László és Banner Zoltán – Fotó: bekesmegye.com

A tárlatot megnyitja: Banner Zoltán művészettörténész

19 órától Kortárs Művészeti Mesterkurzusok

Lonovics László képzőművész, a Békéstáji Művésztáji Társaság elnöke előadásában a korszerű képzőművészet formanyelvéről, kifejezési lehetőségeiről, saját pályájáról és hitvallásáról beszél majd.

A belépés díjtalan

Helyszín: Gyulai Várszínház Kamaraterme

 

 

Január 30-án (kedd) 19 órai kezdettel „A bor filozófiája”

Rátóti Zoltán és Huzella Péter estje kezdődik

 

 

Hamvas Béla útmutató szövegei a borról, az ivásról, az élet öröméről. Hamvas gondolatai mellett Balassi Bálint, Csokonai Vitéz Mihály, Vörösmarty Mihály, Petőfi Sándor, Márai Sándor, Zalán Tibor énekelt versei, valamint népdalok, kocsmadalok és diákdalok csendülnek fel az est során. Az előadást Márai szövegek keretezik, közöttük hangzanak el Hamvas Béla: A bor filozófiája című könyvének fontos részei, és énekelve a magyar költészet klasszikus és mai boros versei.

Az előadás után felnőtt vendégeink számára ajándék borbemutatóval egybekötött borkóstolás Balla Géza ménesi pincészetének boraiból.

Jegyár: 1000 Ft, diák: 500 Ft.

Helyszín: Gyulai Várszínház Kamaraterme

 

 

Január 31. (szerda) 17 óra

Egy ásatás kulisszatitkai – A Gyulai palánkerődítések régészeti kutatása

A Gyulai Almásy Kastély Látogatóközpont Az eltemetett vár című időszaki kiállításához kapcsolódóan Liska András, az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője, a kiállítás kurátorának előadása.

 

 

A belépés díjtalan

Helyszín: Gyulai Almásy Kastély Látogatóközpont

 

 

Február 1. (csütörtök) 17 órától

LÁTLAK címmel

művésztanárok és Gyakosok tárlata a Kohán Képtárban

 

A tárlatot megnyitja: Fodor György középiskolai tanár

A belépés díjtalan

 

Forrás: www.gyulakult.hu