Negyvenhat napon át tart idén a megújuló összművészeti fesztivál Gyulán - Gyulai szállások, programok, wellness - Gyula, a történelmi fürdőváros
A történelmi fürdőváros

Negyvenhat napon át tart idén a megújuló összművészeti fesztivál Gyulán

 

Számos újdonsággal teszi élvezetesebbé 55. nyári évadját, amely június 24-től augusztus 11-ig tart, a Gyulai Várszínház. Az elmúlt évekhez hasonlóan a rendezvénynek összművészeti jellege lesz és városunk különböző helyszínein zajlik majd. A programtervezetet május 8-án sajtótájékoztatón ismertették.

 

Mindenki kap valamit

A megjelent újságírókat Elek Tibor igazgató elsőként arról tájékoztatta, hogy az összejövetel időpontja rendkívüli, hiszen délelőtt megkezdődtek a Gyulai Várszínház 55. évadja egyik legfontosabb előadásának, a Caligula helytartójának olvasópróbái a Magyar Nemzeti Színházban. Elmondta azt is, hogy egy nappal korábban a budapesti Mozsár kávézóban kiosztották a teátrum nívódíjait, és egyúttal a nyári évadjukat is ismertették. Majd átadta a szót Gyula város polgármesterének.

 

Görgényi Ernő elsőként a Gyulai Várszínház és az aradi magyar kamaraszínház közti együttműködést üdvözölte. Az idei évad kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a képviselő-testület által megválasztott Elek Tibornak ez az első évadja, amelynek műsortervét saját koncepciója szerint állította össze. Ezzel kapcsolatban aláhúzta, örömmel látja, hogy ebben megjelent az a szakmai program és az az értékrend, amelyet a pályázatából megismerhettek. Ezek közül kiemelte a nemzet klasszikus szerzőinek újbóli színpadra állítását, mivel nóvumként jelenik meg, mert tradíciókat folytat. Emellett fontosnak tatja, hogy az igazgató a kortárs színműíróknak is bemutatkozási lehetőséget teremt.

 

Az elöljáró kifejtette, nagyon örül annak is, hogy látszik a nyitottság a fiatalok felé, a jelen és a jövő színházlátogatóinak irányába. Elismerte, az Erdélyi hét is egy olyan újdonság, amely erősíteni fogja a Gyulai Várszínház nemzetközi hírnevét, éppúgy, mint a Shakespeare Fesztivál folytatása, amely jobban alkalmazkodik a közönség igényeihez.

 

A teátrum nyári évadjának részletei kapcsán Elek Tibor megemlítette: tervezett programjaik néhány napja már olvashatók a színház honlapján, de a műsorfüzet is kézbe vehető. Görgényi Ernő polgármesterhez csatlakozva kiemelte, a gyulai színháznak olyan nemes hagyományai vannak, amelyek megkerülhetetlenek, és amelyeknek a korszerűsítés pozitív szándékával igyekeztek megfelelni. Ezért amellett, hogy tekintettel voltak a publikum több szempontból is változatos összetételére, új programelemeket is beemeltek tervezetükbe.

 

 

Ingyenes előadások is lesznek

A Gyulai Várszínház ebben az évben negyvenhat napon át hetvennél több előadásra várja június 24-től a nézőket. A teátrumnak lesz négy vagy öt saját bemutatója. Ezeken más színházakkal közösen dolgozik, főként aradi és temesvári közreműködőkkel, és lesz két felolvasószínházi produkció is. Mindkettő bemutató.

 

Elek Tibor kifejtette, mivel az 1970–80-as években a Gyulai Várszínház leginkább arról volt híres, hogy történelmi drámák bemutatóhelye volt, illetve kortárs magyar szerzők műveinek játszóhelye, ebbe az irányba teszik meg most az első lépéseket. Indulásként a színház egyik legemlékezetesebb, legemblematikusabb előadását fogják feleleveníteni, Székely János Caligula helytartója című darabját Szász János rendezésében. Az ötletet nemcsak a 40. évforduló adja, hanem az is, hogy Székely János volt a Gyulai Várszínház legtöbbet játszott szerzője. Öt művét mutatták itt be, tehát nem véletlen, hogy hozzá fordulnak. És mivel kiváló költő, próza- és esszéíró is, életműve köré egy kétnapos rendezvényt szerveznek, konferenciával, kerekasztal-beszélgetésekkel. Ekkor hangzik majd el A nyugati hadtest novelláinak élő hangjáték-bemutatója, amit a Magyar Katolikus Rádióval hoznak létre, saját produkcióként pedig színpadra kerül a Dózsa-monodráma.

 

A Székely János-napokkal egyéb elképzeléseik is vannak, hisz ősszel el szeretnék vinni a Magyar Nemzeti Színházba, illetve a Vigadóba, márciusban pedig Marosvásárhelyre, ahol az író élt és alkotott. A két nap egy hosszabb távú elképzelés megvalósulása, mutatott rá Elek Tibor, és hozzáfűzte: jövőre Weöres Sándort állítják majd fókuszba.

 

A teátrum a Végvári Napok közönségére is gondolt: nekik többek között a Zrínyi 1566 című rock musicalt hozzák el, amit a vár előtti téren nézhetnek majd meg, díjtalanul.

 

 

Brit zenére játszanak majd a magyarok és a románok

A Shakespeare Fesztivál 2018-ban a Hamlet és Társai címet viseli, és idén először tematikus jelleget kap. Nemzetköziségét az olasz, angol, orosz és román szereplők jelenléte biztosítja. Érdekességként fel fog lépni kereteiben a Tiger Lilliest zenekar, kétszer is: egyszer önállóan egy Hamlet című koncerttel, másodszor a színház saját bemutatóján, a Rosencrantz és Guildenstern halottjában, amit az aradi Tapasztó Ernő rendez. Ebben nemcsak az aradi magyar teátrum, hanem az aradi román társulat is közreműködik, sőt angol szövegrészek is elhangzanak majd benne.

 

Tapasztó Ernő a sajtótájékoztatón elmondta, Aradnak van egy eléggé rangos színházi fesztiválja, amelyen novemberben a Gyulai Várszínház is részt fog venni ezzel a produkcióval. A darab ezek után bekerül az Aradi Kamaraszínház évadjába, és ha jól sikerül, rengeteg fesztiválra eljuthat, akár Angliába is. A színészek több helyről és több színházi iskolából érkeznek: Békéscsabáról, Temesvárról, Aradról és Moldovából. Ennek tulajdoníthatóan két szereplő angolul fog beszélni. A szövegkönyv is új lesz: ezt Nótáros Lajossal közösen dolgozta ki az aradi színész-rendező.

 

A Tiger Lilliest felléptetése nem csupán PR-fogás, hangsúlyozta Tapasztó Ernő, hisz már régóta fontolgatja, hogy zenéjüket valamikor valahol felhasználja. Az viszont, hogy a mű jelmez- és a díszlettervezője romániai magyar, azt a célt szolgálja, hogy a darabnak minél kiterjedtebb legyen a hatósugara.

 

A nyári rendezvényekről Tapasztó Ernő úgy vélekedett: Elek Tibor szakmailag egy rendkívül erős és ízléses évadot állított össze, amelyet bármely színház megirigyelhet.

 

A várszínház harmadik saját bemutatója, amely ősbemutató is egyben, Orbán János Dénes Búbocska című családi mesemusicalje, amit Béres László állít színpadra, és a kolozsvári opera 120 tagja mutat be.

 

 

Még több jó hír

 

További jó hír, hogy a Kamaratermet a gyulai önkormányzat támogatásával klimatizálták, így a várható kánikulában is elviselhetők lesznek a beltéri előadások. Sokak számára örömhír az is, hogy idén is tapsolhatunk az ExperiDance-nek, jelen lesz színpadainkon a Pécsi Balett és a Feledi Projekt, és eljön hozzánk Kovács Vanda gyulai színésznő is. A negyvenhat nap alatt többször is számítani lehet workshopokra, utcai happeningekre és vetítésekre. Az ünnepélyes megnyitón, június 24-én a Tószínpadon a Körhintát nézhetjük majd meg a Magyar Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közös produkciójában. Az utazószínház ezt megelőzően indul el a Vígszínházba.

 

A részletekről, előadásokról, időpontokról, jegyárakról a várszínház honlapján és a műsorfüzetekből, valamint a Gyulai Hírlap nyomtatott és online felületéről tájékozódhatnak az érdeklődők. Érdemes tudni, hogy az idegen nyelvű előadásokat idén is feliratozzák.

 

Forrás: www.gyulaihirlap.hu