Szárnyalhatnak mától a szerelmesek - Gyulai szállások, programok, wellness - Gyula, a történelmi fürdőváros
A történelmi fürdőváros

Szárnyalhatnak mától a szerelmesek

 

 

Február 14-én pontban fél tizenegykor Gyulán is elstartolt a Bálint-napi rendezvény-sorozat, amely szombat délután a Kohán Képtárban ér véget a József Dezső Alkotókör kreatív délutánjával. A három nap alatt a szerelemhez kapcsolódó előadásokkal, tematikus tárlatvezetésekkel, kiállításokkal, kézműves foglalkozásokkal és solymászbemutatóval várja az érdeklődőket az Erkel Ferenc Kulturális Nkft.

 

Bőséges programkínálatból válogathatnak mindazok, akik közösségben kívánják megünnepelni a Valentin-napot Gyulán. A három napos szárnyalást a Gyulai Hírlap munkatársai az Erkel Ferenc Emlékházban kezdték, ugyanis Zeke Adél tárlatvezető közreműködésével itt még sosem látott és hallott zenés előadásra várták az ünneplőket. A Két virtuóz legendás szerelmei című összeállítást az Erkel Ferenc Kulturális Nkft. munkatársa szombat délelőtt fél tizenegytől megismétli, ezért nem áruljuk el, ki az a két magyar híresség, akinek az életműve köré felépül a műsor.

 

A várban és az Almásy-kastélyban szombat késő délutánig lehet folyamatosan bekapcsolódni az eseményekbe. A móka mindkét helyszínen február 14-én fél tizenegykor kezdődött, majd fél órával később a Szerelem szárnyain című ölyvröptetéssel folytatódott. Az erődben elsőként arra tanították meg a kezdőket, hogyan kell lúdtollal olvashatón szívhez szóló szerelmes levelet írni, egytől viszont már az emlékkönyvkészítés került előtérbe.

 

A 18 éven felülieknek délután három negyed négytől külön programot is kínálnak a várban. Az előadás az erényövek kultúrtörténetébe vezeti be a hallgatóságot, részleteiről tavaly már beszámoltunk olvasóinknak. Mindeközben a kovácsműhelyben is pattanásig feszül a hangulat, addig biztosan, amíg elkészülnek az ajándékkosárba szánt metálszívecskék.

 

Az Almásy-kastélyban, közvetlenül a délelőtti nyitás után a szavak nélküli csábítás fortélyaiba vezették és vezetik majd be a hódításra készülőket, ehhez kapcsolódóan pedig azt is megmutatják, hogyan lehet egyszerűen legyezőket készíteni. Öttől a 18 éven felülieket szólítják meg: nekik egyfajta beavatást tartanak a főúri hálószobatitkokba, amint erről korábban már tudósítottunk. A gyulai rezidenciában, félretéve az előítéleteket, jósolnak is annak, aki kéri, a télikertben pedig fotózkodáshoz biztosítanak méltó környezetet. Jóllehet a programokon ingyenes a részvétel, mind a várba, mind a látogatóközpontba csak belépőjeggyel engedik be a látogatót.

 

A Kohán Képtárba és a Ladics-házba szombaton érkezik meg Bálint. Utóbbiban fél tizenkettőkor Kimaradás engedélyezve címmel tartanak tárlatvezetést, a képtárban pedig háromtól ötig a Szerelem a képeken címmel rendez kreatív délutánt a József Dezső Alkotókör. Mindkét helyre belépőt kötelező váltani.

 

Forrás: www.gyulaihirlap.hu