Szeptemberi programajnánló - Gyulai szállások, programok, wellness - Gyula, a történelmi fürdőváros
A történelmi fürdőváros

Szeptemberi programajnánló

 

 

Almásy-kastély kávézója

A Halmos Béla építész, Széchenyi-díjas népzenekutató ifjúkori grafikáiból nyílt kiállítás szeptember 16-ig tekinthető meg az Almásy-kastély kávézójában.

 

Mogyoróssy János Városi Könyvtár

Szeptember 6-án, csütörtökön 18 órától Bakos Attila író, filozófus tart jógafilozófiai előadását Csakratan a gyakorlatban címmel.

 

Vigadó

A Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. harmadik éve működő tehetségkutató és -gondozó projektje, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia a második szabadegyetemét szeptember 27–30. között rendezi meg Vigadóban. A programsorozat fókuszában a kortárs magyar kultúra áll, kiemelt figyelemmel az irodalom és a színház kapcsolatára. A hallgatók és az érdeklődő nagyközönség workshopokon, előadásokon találkozhat a színházi élet kiemelkedő képviselőivel, esténként pedig zenés irodalmi eseményeken, koncerteken vehet részt.

 

Erkel Ferenc Művelődési Központ földszinti galériája

Szeptember 5-én, szerdán 17 órától a Szabó Magda születésének centenáriuma alkalmából meghirdetett pályázat anyagából rendeznek fotókiállítást. A debreceni ajtók című tárlat október 3-ig látogatható.

 

Kulturális Örökség Napjai

Szeptember 15–16. között 10 órától 18 óráig a Kulturális Örökség Napjaihoz kötődően megnyitják a látogatók előtt az Almásy-kastély időszaki tárlatát, azaz a 150 éves Erkel Ferenc Múzeumot bemutató kiállítást, a kastély Török tornyát, az Erkel Ferenc Emlékház tantermét, a Szent Miklós parkban található egykori alispáni lakot, a Béke sugárúti evangélikus templomot és a Petőfi utcai református templomot. Az érdeklődők az eddig nem vagy csupán kevéssé ismert különlegességekkel ismerkedhetnek meg.

 

Almásy-kastély Látogatóközpont

Szeptember 8-án, szombaton 17:00 órától a gyulai Erkel Ferenc Múzeum fennállásának 150. évfordulója alkalmából nyílik időszaki kiállítás Kincsek őrzője címmel. Az eseményen köszöntőt mond Görgényi Ernő. A tárlatot Ritoók Ágnes, a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Tárának igazgatója nyitja meg. A megnyitón közreműködik a Talléros Együttes.

 

Tájvízház

Szeptember 14-én, pénteken 17 órakor Mesterségek címmel Kunvári Gábor fotóiból nyílik kiállítás. A tárlatot Csiffáry Zsuzsanna kulturális szervező nyitja meg. A rendezvényen közreműködik Medvegy Andelic Marija és Drenyovszki Renáta. A megnyitóra a belépés ingyenes.