Turisztikai szerepet szánnak a ferences kertnek Gyulán - Gyulai szállások, programok, wellness - Gyula, a történelmi fürdőváros
A történelmi fürdőváros

Turisztikai szerepet szánnak a ferences kertnek Gyulán

 

Októberre tervezik a megtisztított ferences romkert átadását Gyulán.

 

 

Várhatóan római katolikus szentmise keretében adják majd át a látogatható állapotba hozott gyulai ferences romkertet októberben Gyulán.


Az Epreskert utcai ferences romkertben, a 20. század első felének történettudósai és archeológusai szerint a 16. században két magyar úrhölgyet is eltemettek, Corvin Erzsébetet és Frangepán Beatrixet. A sírhelyeket és a templomot, illetve a hozzá tartozó rendházat az 1930-as években már feltárták, most csupán állagmegóvási munkálatok zajlottak.


"Kétségtelen, hogy nagyon kevesen tudják Gyulán és környéken, hogy a gyulai ferences kolostor és a rendház a maga idejében rendkívül egyedinek és nagynak számított. Funkcióját tekintve is kiemelkedő szerepe volt, hisz három tartományi rendi ülést is tartottak itt. A reformáció idején a katolikusok számára fontos volt, hogy a térségnek legyen egy meghatározó és erős katolikus intézménye, s ezt meg is szervezték" – hangsúlyozta Kónya István.


Az átadó után a történelmi helynek az eddiginél mindenképp erőteljesebb turisztikai szerepet szánnak.

 

Forrás: Gyulai Hírlap