Virágos Magyarországért
A történelmi fürdőváros

Virágos Magyarországért

„A Virágos Magyarországért versenyt 1994-ben hirdették meg először. Az első évben 69 település jelentkezett, azóta a verseny igazi mozgalommá vált. Nincs Magyarországon még egy olyan megmérettetés, amely évente kétmillió embert képes mozgósítani a kulturált, virágokkal díszített, élhetőbb környezet megteremtéséért, a természeti és épített örökség megóvásáért, az új generációk környezettudatos neveléséért.A magyar verseny kapcsolódik az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyéhez (Entente Florale Europe), amely több mint három évtizedes múltra tekint vissza. Az Entente Florale Europe több mint verseny: kampány az európai közös környezeti és kulturális értékek megóvásáért, az élhetőbb környezet megteremtéséért az európai összetartozás jegyében. Az európai verseny 12 ország mintegy 25 ezer települését és több mint 50 millió lakosát tudhatja maga mögött, egyedülálló módon Európában.” (http://viragosmagyarorszag.itthon.hu/)

 

 

2013 – ban Gyula ismét megnyerte a Virágos Magyarországért versenyt város kategóriában, mely feljogosítja a 2014. évi Entente Florale Europe versenyen országunk képviseletére. "Gyulát és történelmi belvárosát egyedi tervezésű terek, hatalmas zöld felületek, virágos parkok díszítik. A szigeterődön belül található műemléki épületek, közöttük a Gyulai Vár, az Harruckern-Wenckheim-Almásy Kastély és a Várfürdő épületegyüttese és harmonikus környezete egyedi vonzerővel rendelkezik a régióban. Az elismerést Gyula gazdag és országos jelentőségű kulturális rendezvényeivel vívta ki magának" - mondta Dr. Görgényi Ernő polgármester az MTI-nek.

A 2012 - es Virágos Magyarországért verseny elismerései közül az Emberi Erőforrások Minisztériuma kulturális díját Gyula városa kapta meg Hévízen többek között a zöldterületek fejlesztéseiért, gondozásáért, a pezsgő kulturális életéért, illetve az Almásy kastély rekonstrukciójára vonatkozó tervekért. Az elismerést Szászné Dr. Várkonyi Adrienn, a város főkertésze vette át.

2011 - ben az országos környezetszépítési verseny Fővédnöki díját, illetve az ehhez járó emlékplakettet, és az erdélyi származású Zsombori Erzsébet „Zsimbi” festőművész selyemre festett „Pipacsok” című alkotását Százhalombattán vette át Galbács Mihály alpolgármester A szakmai zsűri a parkok, zöldterületek, virágágyások gondozottságát, a közterületek tisztaságát, a programok sokféleségét minősítette a díjjal.

A 2010 - es Virágos Magyarországért verseny Szervező Bizottságának legmagasabb díját, az Arany Rózsa - díjat Gyula kapta meg a balatonfüredi díjkiosztón. Ezt a díjat régiónként csak egyetlen település kaphatja meg, mely évek óta kiemelkedő eredményt mutat fel a környezetszépítésben. A település zöldfelületei, ültetett virágai, virágágyások mennyisége és minősége mellett a főutca és a főtér rendezettsége is közrejátszott a díj kiérdemlésében.

2009 - ben a Sopronban megrendezett díjátadó ünnepségen Magyarország miniszterelnöke Virágos Magyarországért különdíjjal tüntette ki Gyula várost, a díjat Szabó Árpád alpolgármester vette át.

2008 - ban az előző évi helyezés alapján Gyula város képviselte Magyarországot az Európai Virágos Városok és Falvak (Entente Florale Europe) versenyén, ahol ezüst minősítést szerzett. „A nemzetközi zsűri nagyra értékelte Gyula önkormányzatának és lakóinak összefogását, ami egy páratlan, egyedi értékeket teremtő, új városközpont létrehozását eredményezte. A zsűrire nagy benyomást tett a város turisztikai vonzereje, a Várfürdő, az Élővíz-csatorna, melyek harmóniát, frissességet, új arculatot adnak a városnak.” (www.viragosmagyarorszag.hu)

A virágosítással és parkosítással olyannyira meg volt elégedve a zsűri, hogy a város kertészének különdíjat adományozott.

2007 - ben a Virágos Magyarországért mozgalom Fődíját város kategóriában Gyula nyerte el, így a díjkiosztó ünnepséget is városunkban rendezték meg.

2006 - ban  az Oktatási és Kulturális Minisztérium Különdíját vehette át Gyula.

A 2005 - ös Virágos Magyarországért díjkiosztóján belügyminisztériumi különdíjjal jutalmazták Gyula városát.