hu-ro-en

Boltmúzeum a süvegcukorhoz

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum kihelyezett gyulai állandó kiállítása a Gyulai SZC Harruckern János Szakképzp Iskolája és Kollégiuma épületében.

2016 májusában nyitott meg Gyulán a "Süvegcukorhoz" címzett boltmúzeum, amely a sokszínű Gyula egyik legújabb különlegessége. A különleges múzeumi bolt alapítása 1983-ra nyúlik vissza. Kezdeményezője Ábrahám György, az akkori Élelmiszer Kiskereskedelmi Vállalat igazgatója volt.

A vállalat dolgozói, köztük a szakma öregjeivel és a helyiekkel összefogva egy év alatt közel 500 tárgyat és dokumentumot gyűjtöttek össze. A gyűjtés hírére megmozdultak a régi kereskedőcsaládok és leszármazottaik is.

Az új kiállítás beleillik azon kulturális kuriózumok sorába, amelynek évtizedek óta láthatóak itt, Gyulán. A Százéves Cukrászda, a Ladics-ház és a Húsipari gyűjtemény mellett egy újabb, az egykori polgári kort megidéző alkotás született.

Az idelátogatók a boltmúzeum előterében az otthont adó egykori Huszárlaktanya történetével is megismerkedhetnek egy kamaratárlaton keresztül.

A lua legatura

Ofertele lui Visitgyula