A történelmi fürdőváros

Gyula-Csaba.jpg

MEGRENDEZÉSRE KERÜLT A GYULA-BÉKÉSCSABA TÉRSÉGI TURISZTIKAI DESZTINÁCIÓ MENEDZSMENT SZÖVETSÉG
ELSŐ SZAKMAI KONFERENCIÁJA

2021. október 7. napján, Gyulán a Városháza Dísztermében került megrendezésre a Gyula-Békéscsaba Térségi TDM Szövetség első szakmai konferenciája, melynek célja az volt, hogy a térség turisztikai szereplői megismerhessék a Gyula és térségét érintő fejlesztési elképzeléseket, terveket és folyamatokat az összhang megteremtése érdekében.

 

20211007_100619.jpg

 

A konferenciát Komoróczki Aliz, a Gyula-Békéscsaba Térségi Turisztikai Desztináció Menedzsment Szövetség elnöke nyitotta meg. Köszöntőjében felidézte, hogy Gyula Város Önkormányzata, Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Magyar Turisztikai Ügynökség célkitűzéseivel összhangban, a közelmúltban megalakult a Gyula-Békéscsaba Térségi Turisztikai Desztináció Menedzsment Szövetség, Gyula és Békéscsaba városok turisztikai szövetsége, melyben Gyula városát a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft., Békéscsabát pedig a Békéscsabai Turisztikai Egyesület képviseli.

 

Gyulán több mint egy évtizede működik helyi TDM szervezet, melynek tulajdonjoga egyenlő arányban oszlik meg Gyula Város Önkormányzata és a turisztikai szektor szereplői – 5 szálloda és a Gyulai Idegenforgalmi Egyesület – között. Az egyesületen keresztül több mint 170 kisebb-nagyobb turisztikai szolgáltató, szállásadó, vendéglátóhely, helyi termelő és programszervező tud bekapcsolódni a város turisztikai arculatának kialakításába, a gyulai turisztikai termékek fejlesztésébe, népszerűsítésébe, a helyi stratégia megalkotásába és megvalósításába.

 

A közelmúltban megalakult Gyula-Békéscsaba városok turisztikai szövetségével a kör tovább bővül, hiszen Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint a Békéscsabai Turisztikai Egyesület által képviselt közel 60 békéscsabai szolgáltató is bekapcsolódik a térségi szakmai tevékenységbe.

 

Ahhoz, hogy Gyula és térsége komplex turisztikai termékként legyen értelmezhető, összehangolt munkára, kooperációra és partnerségre van szükség a konferencia előadói és résztvevői által képviselt intézmények, vállalkozások, szervezetek részéről.

 

A térségi szerveződést megelőzően változások következtek be az országos turizmusirányításban is, továbbá a közelmúltban módosításra, aktualizálásra került a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia, mely megvalósításáért a Magyar Turisztikai Ügynökség a felelős.

 

A Szövetség bízik abban, hogy a helyi és a térségi törekvések összeérnek az országos turizmusirányítás elképzeléseivel. Ennek érdekében kérte fel a két város polgármesterét, a térség országgyűlési képviselőit és a Magyar Turisztikai Ügynökséget előadásaik megtartására.

 

20211007_103053.jpg

 

Dr. Görgényi Ernő polgármester Gyula Város Önkormányzatának turisztikai ágazatot érintő fejlesztési törekvéseiről, a gyulai desztinációfejlesztési stratégia hármas alappilléréről és az ehhez kapcsolt kiemelt projektelemekről tartott előadást.

 

20211007_110009.jpg

 

Szarvas Péter polgármester Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzatának turizmusfejlesztési törekvéseit és a Modern Városok Program keretében megvalósuló turisztikai fejlesztéseket ismertette.

 

FB-Alap-Szakmai-01-feher.jpg

 

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő Gyula és térségére hatással lévő megyei fejlesztésekről számolt be.

 

20211007_112410.jpg

 

Molnár Anita a Magyar Turisztikai Ügynökség programigazgatója ismertette az aktualizált Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia alappilléreit és szempontrendszerét. Tájékoztatott arról, hogy a stratégia a fejlesztési fókuszról értékesítési és marketing fókuszra váltott. Prezentációjában bemutatta Gyula és térsége nemzetközi piacon is értelmezhető márkaprofilját.

 

Opauszki Zoltán a Gyula-Békéscsaba Térségi TDM Szövetség társelnöke a Gyula-Békéscsaba Térségi TDM Szövetség megalakulás óta eltelt időszakban megvalósított szakmai tevékenységéről, a Szövetség eddigi tevékenységéről számolt be.

 

Eszter-Zoltn.jpg

 

Lábadi Eszter a Gyulai Turisztikai Nkft. marketingmenedzsere bemutatta a térségi szövetség szervezésében, 2021. október utolsó hétvégéjén megrendezésre kerülő első térségi gasztrotúra programját és promóciós elemeit. A rendezvény a tavalyi évben debütáló gasztroséták térségi szintre emelt változata, Kolbászolj velünk! Gasztrotúra a Csabai és Gyulai kolbász hazájában címmel.

 

A szervezők sikeresnek ítélték a konferenciát és bíznak abban, hogy a térségi önkormányzatok és a szakmai közösség jól összehangolt munkával, egymással partnerségben tudják megvalósítani hosszú távú turisztikai célkitűzéseit.

 

Gyula, 2021. október 8.

 

Komoróczki Aliz elnök

Opauszki Zoltán társelnök

 

Gyula-Békéscsaba Térségi TDM Szövetség

Székhely: 5700 Gyula, Kossuth L. u. 7.

Telephely: 5600 Békéscsaba, Szent István tér 7.

E-mail: gyula.bekescsaba.tersegi.tdmsz@gmail.com

 

 


 

Kalandok kétkeréken:

A kiadvány letölthető formában itt érhető el.