A történelmi fürdőváros

Turisztikai helyzetjelentés - 2021

Cikkünk folyamatosan frissül…
A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának ötödik fokozatára tekintettel a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedéseket szabályozó kormányrendeletek módosításáról - Magyar Közlöny 2021.05.21.

 

A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának harmadik fokozatára tekintettel a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedéseket szabályozó kormányrendeletek módosításáról - Magyar Közlöny 2021.04.27.turinform-iroda-nyitas-banner.jpg


Gyula az ország egyik vezető turisztikai desztinációjaként, a belföldi utazók egyik legkedveltebb úti céljaként végre újra megmutathatja magát és értékeit a vendégeknek! Nagyon vártuk már ezt a pillanatot, és a kényszerű leállás időszakában is mindent megtettünk azért, hogy előrelépjünk: a Várfürdőben, a kiállítóhelyeinken és a város számtalan szálláshelyén is felújításokkal, fejlesztésekkel készültünk arra, hogy a lehető legjobb formánkban térhessünk vissza a pályára. Intenzív párbeszédet folytattunk a turisztikai szektor szereplőivel, ezzel az összeállítással pedig szeretnénk minél teljesebb képet adni arról, mivel várjuk a hozzánk érkezőket.


vr.jpg


Kiállítóhelyek

 

2021. május 1-én nyitnak a gyulai kiállítóhelyek

 

Az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. működtetésében lévő kiállítóhelyek napok óta készen állnak a nyitásra. A Gyulai Vár, a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont, az Erkel Ferenc Emlékház, a Ladics-ház és a Kohán Képtár esetében is úgy készültünk, hogy az első lehetséges (azaz a négymilliomodik oltás beadásának bejelentését követő) napon nyitunk – közölte Fekete-Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezető igazgatója.

 

A szakember hozzátette: különösen fontos, hogy Gyulán, ahol az idegenforgalom a legmeghatározóbb jövedelmi forrás, a szálláshelyekkel együtt a turisztikai attrakcióknak számító kiállítóhelyek is fogadhatnak vendégeket.

 

A gyulai kiállítóhelyek az aktuális kormányrendelet előírásai szerint nyitnak: így tehát csak védettségi igazolvánnyal lesznek látogathatók. A plasztikkártya felmutatását már a jegyvásárlásnál kérni fogják.

 

Az ügyvezető igazgató közlése szerint az intézményekben egyelőre csak egyénileg teszik lehetővé a kiállítások megtekintését, tárlatvezetések egyik kiállítóhelyen sem indulnak. A tárlatvezetések szokott kezdési időpontjaiban azonban az Almásy-kastély előtt (10.30-kor, 11.30-kor, 14.30-kor), illetve a várudvaron (10.30-kor és 13.30-kor) általános tájékoztatót tartanak az adott hely szakemberei az épületről, annak történetéről és a kiállításról. A nyitással nem indulnak a garantált programok és a szabadulószobák is zárva tartanak. Ezeken túl az öt gyulai kiállítóhelyen kérik maszk viselését.

 

A még biztonságosabb látogatás érdekében a jegypénztáraknál, a bejáratoknál, valamint a sok interaktív felület miatt a kastély kiállítóterében is több helyen kézfertőtlenítőt helyeznek ki. A kiállítóterek helyiségeinek mérete alapján igyekeznek majd az ott dolgozók irányítani a látogatókat, hogy ne alakuljon ki zsúfoltság a kisebb termekben sem.  A kastély mozitermének padsoraira ülőpárnákat helyeznek ki úgy, hogy az azokon helyet foglalók a kellő távolságot egymástól meg tudják tartani – mondta Fekete-Dombi Ildikó.

 

Az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. működtetésében lévő valamennyi pénztárban, az Almásy-kastély ajándékboltjában, kávézójában és a vár melletti Rondellában is biztosított a kártyás fizetés lehetősége.

 

A Rondella és a Kastély Kávézó teraszán, valamint a kávézó belső helyiségeiben az asztalnál ülve nincs szükség maszk viselésére.

 

A gyulai kiállítóhelyek hétfő kivételével naponta 10-18 óra között fogadják majd látogatóikat. A Ladics-ház és a Kohán Képtár a szokott módon, fél-fél napos nyitvatartással indul újra.

 


 

Gyulai Várfürdő


ujravarunk_kuld_4.jpg

 

2021. Május 22-én újra megnyitja kapuit a Gyulai Várfürdő!

 

A Gyuai Várfürdőben az 50 méteres versenyuszoda felújítása befejeződött, az akadálymentesítés, a szigetelés, valamint a sátorcsere megtörtént. Emellett a légkezelő és fűtési rendszer korszerűsítése is megvalósult, ezek közül a vendégek számára a tavaszi-nyári szezonban az új padló- és falburkolat lesz a legszembetűnőbb változás. Az AquaPalotában a falfelületek, a csúszdák festése, állagmegóvása is látványos megújulás lesz a vendégek számára, ezen kívül esztétikai szempontból újult meg több más részleg is. A szaunapark növényzetének és pihenőfelületeinek megújítása még folyamatban van. Az úszójegy megszűnik, emiatt az uszoda melletti beléptetőkapuk is megszűntek.

 

Új típusú belépőjegyet, 20 alkalmas törzskártyát vezetnek be, amivel kedvezményesebben vásárolhatnak belépőt a rendszeresen fürdőző, “Gyulai Igazolvánnyal” nem rendelkező vendégek. Kun Miklós kiemelte, egy rendelet értelmében nem emelhetnek árakat, így továbbra is a tavalyi évi árakkal dolgozik a létesítmény. Megpróbálják ugyanazokat a programokat biztosítani a vendégeknek, mint az előző években.

 

A jelenleg ismert szabályzat szerint a Gyulai Várfürdőt csak azok látogathatják, akik rendelkeznek védettséggel rendelkező igazolvánnyal. A kültéri, vízforgatott medencék, a csúszdás medence, a gyermekparadicsom, valamint a hullámmedence a megszokott rendszer szerint majd csak június 12-étől lesz nyitva. Addig pedig az AquaPalota, a versenyuszoda, a kupolás wellness, illetve a termálmedencék várják a vendégeket.


 


 

Várszínház

 

2021. április 22-én online sajtótájékoztató keretei között hirdette meg és mutatta be dr. Elek Tibor a Gyulai Várszínház 58. évadának programját és új honlapjukat. A Várszínház 58. évada 2021. június 25-től, augusztus 19-ig kerül megrendezésre.

 

Az idei színes programkavalkádból, az 50 körüli előadás közül kiemelkedik az 5 új bemutató (köztük 3 ősbemutató), melyek közül egyet a Mi volnék nélküled? – Jászai Mari emlékezete munka címűt teljes mértékig saját fejlesztésben valósítanak meg.
A XVI. alkalommal szervezik meg a komoly szakmai rangot kivívott színházi fesztivált, a Shakespeare Fesztivált, idén június 28. és július 4. között.

 

Az előző évek nagy sikerére való tekintettel idén negyedik alkalommal kerül megszervezésre az Erdélyi Hét – Erdélyi magyar színházak bemutatkozása című színházi fesztivál.

 

Az elmúlt évek másik új kezdeményezését is folytatják: az elmúlt évtizedek nemzeti klasszikusai közül Székely János, Weöres Sándor és Márai Sándor után, idén Szabó Magda életművét állítják a középpontba a Szabó Magda Napok programsorozatával, három nap alatt hat előadással.

 

Idén is megtartásra kerül a Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivál és a Gyulai Vár Blues Fesztivál, illetve a kétévente megrendezett, idén már X. Irodalmi Humorfesztivált.

 

 


 

 

Mogyoróssy János Városi Könyvtár

 

A bibliotéka, több más intézményhez hasonlóan megnyitja kapuit az oltási igazolvánnyal rendelkezők számára, amint lehetőség nyílik rá.


2021. június 10-17-e között pedig megrendezésre kerül az Ünnepi Könyvhét.


 


 

Szálláshelyek

 

A Gyulai Turisztikai NKft. munkatársai 9 gyulai szállodát és számos kisebb gyulai szálláshelyet kérdeztek meg a nyitással kapcsolatban.

 

Visszajelzéseik szerint az elmúlt hetekben nagy lendülettel indultak be a foglalások. Örömmel számoltak be arról, hogy nem csak nyárra, hanem őszre is foglalnak a vendégek. Óriási utazási kedvet tapasztalnak szállodai partnereink, akik a negatív árspirál elkerülésére bíztatják a szakma minden érintettjét. Kommunikációjuk a „külföld helyett, biztonságos belföld.”

 

A szállodák tervezett nyitási időpontjai:

 

Aqua Hotel Superior – május 14.

Corvin Hotel Gyula – pünkösdi hétvége

Corso Boutique Hotel – május 14.

Elizabeth Hotel – pünkösdi hétvége

Hunguest Hotel Erkel – május 14.

Hőforrás Hotel és Üdülőpark – május 3.

Komló Hotel – nyitva

Park Hotel Gyula – pünkösdi hétvége

Wellness Hotel Gyula – május 12.

 

Az apartmanokban és az egyéb szálláshelyeken is hasonló helyzet alakult ki. Partnereink magas utazási kedvet tapasztalnak, az év első hónapjaiban folyamatosan érkeztek a nyári főszezonra időzített foglalások. A Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció – magánszálláshelyek és egyéb szálláshelyek fejlesztése (TFC-M-1.1.2-2020) pályázati felhívás kapcsán Gyula 263 szálláshelye újult meg, több mint 638 millió forint összegű támogatás igénybevételével. Az érintett szálláshely üzemeltetők várakozással tekintenek az elkövetkező időszak elé. Külső-belső megújulásnak, szolgáltatásfejlesztésnek, színvonalemelésnek lehetnek szemtanúi a hozzájuk érkezők.

 

A megkérdezett apartmanok közül legtöbben pünkösdi hétvégén tervezik a nyitást.

 


 

gasztro.jpg

 

Vendéglátás és programok

 

A gyulai éttermek, cukrászdák és kávézók döntő többsége – köztük városunk legismertebb cukrászdája a Százéves is – kihasználja az enyhítés adta lehetőséget, és a terasz mellett megnyitja a beltéri részeit is.

 

A megújult Tourinform iroda nyitási időpontja: 2021. május 3.

 


 

Védettségi igazolványok elfogadása

 

A magyar kormánytól kapott felhatalmazás alapján a külgazdasági és külügyminiszter megkezdte a kétoldalú tárgyalásokat a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról.


Az egyeztetések alapján egyre több országgal született megállapodás az oltási igazolványok kölcsönös elismeréséről – a Magyarországon felhasználásra kerülő valamennyi vakcinával történt oltás esetében –, valamint egymás állampolgárainak beengedéséről.

 

Az utazási feltételek pontos részletezése a Konzuli Szolgálat honlapján olvasható.

 

Forrás: koronavirus.gov.hu

 

Magyarország által elfogadott védettségi igazolások mintái az alábbi linken megtekinthetők:

https://kormany.hu/kulgazdasagi-es-kulugyminiszterium/vedettsegi-igazolasok

 

 

Üzleti, gazdasági céllal történő beutazás

 

Szeptember 4-én jelent meg az a módosító rendelkezés, amely a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) rendelkezései közé többek között az utazási, gazdasági célú beutazások tekintetében speciális szabályokat illesztett.


Ennek alapján 2020. szeptember 5. napjától mindazok, akik üzleti, gazdasági célból kívánnak Magyarország területére utazni, a Rendelet 10/A. §-a, valamint 10/B. §-a szerinti szabályokkal számolhatnak. A szabályozás külön szól a Magyarországra visszatérni kívánó magyar állampolgárokról, valamint a beutazni kívánó külföldi állampolgárokról, és mindkét alanyi kör számára lehetővé teszi a korlátozás nélküli belépést Magyarországra, amennyiben az érintett az utazás üzleti, gazdasági célját a belépéskor igazolja.

 

Igazolásra van szükség a mentességhez


A rendelkezések alapján mind a magyar, mind a külföldi állampolgároknak lehetőségük van a korlátozás nélküli belépésre, ugyanakkor a szabályozás mindezt az üzleti, gazdasági cél hitelt érdemlő igazolásához köti. Emellett a szabályozás rögzíti azt is, hogy amennyiben az indok igazolásának hitelességével kapcsolatban a belépéskor kétség merül fel, úgy az általános szabályok szerint kell eljárni, azaz a belépési korlátozások alóli mentesülés ez esetben nem érvényesülhet.

 

Mivel a mentesség nem automatikus, hanem meghatározott feltételek teljesüléséhez kötött, fontos, hogy az utazók figyelmet fordítsanak e feltételek maradéktalan teljesítésére.

 

Mi minősülhet üzleti, gazdasági célnak?


Az üzleti, gazdasági célú utazás tekintetében felmerülhet a kérdés, hogy mi minősül ténylegesen üzleti, gazdasági célnak.

 

E tekintetben a Rendelet nem tartalmaz szabályokat, ugyanakkor e fogalmakról más jogszabályok rendelkeznek.

 

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: SZJA törvény) 3. § 10. pontja szerint hivatali, üzleti célú utazásnak minősül „a magánszemély jövedelmének megszerzése, a kifizető tevékenységével összefüggő feladat ellátása érdekében szükséges utazás - a munkahelyre, a székhelyre vagy a telephelyre a lakóhelyről történő bejárás kivételével -, ideértve különösen a kiküldetés vagy a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás keretében más munkáltatónál történő munkavégzés miatt szükséges utazást…”


Ugyancsak az SZJA törvényben olvashatjuk a gazdasági tevékenység meghatározását is, amely szerint gazdasági tevékenységnek a tevékenység üzletszerű, illetőleg tartós vagy rendszeres jelleggel történő folytatása minősül, amennyiben az ellenérték elérésére irányul, vagy azt eredményezi, és annak végzése független formában történik.


A gazdasági tevékenységről nemcsak az SZJA törvény, hanem az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: ÁFA törvény) is szól, amelynek 6. § (1) bekezdése az SZJA törvénnyel megegyezően határozza meg, hogy mi tekinthető gazdasági tevékenységnek. Az ÁFA törvény 6. § (2) bekezdése szerint pedig gazdasági tevékenység körébe tartozik különösen a termelésre, forgalmazásra irányuló ipari, mezőgazdasági és kereskedelmi tevékenység, valamint az egyéb szolgáltatói tevékenység, ideértve a szellemi szabadfoglalkozásként folytatott tevékenységeket is.


A fenti fogalommeghatározásokat alapul véve az utazás üzleti vagy gazdasági jellegének értékelésekor célszerű aszerint mérlegelni, hogy az utazás a gazdasági vállalkozás vagy egyéb jogalany vállalkozási tevékenységéhez, haszon- vagy jövedelemszerzése érdekében történik-e, illetve azzal összefüggésben áll-e.


Célszerű a hivatalosan közzétett igazolásmintát használni


Az utazás üzleti, gazdasági jellege esetén az igazolás kiállításának részleteire a Rendelet nem tartalmaz részletszabályokat, azonban a munkavégzés, és egyéb üzleti, gazdasági célú utazás (például tárgyalás, kiállításon való részvétel, nyersanyag beszerzése stb.) érdekében utazóknak érdemes az indulást megelőzően munkáltatóiktól, valamint attól a gazdasági társaságtól, jogalanytól, amelynek érdekében az utazás történik teljes bizonyító erejű (cégszerűen aláírt) magánokirati formájú igazolást kérni. Annak érdekében, hogy a dokumentum alkalmas legyen arra, hogy az utazás üzleti, illetve gazdasági célját igazolja, meg kell jelölni a beutazás konkrét indokát (célját) is.

 

Az üzleti, gazdasági célú utazás esetében minden utazónak és gazdasági társaságnak, valamint egyéb jogalanynak célszerű gondosan ügyelnie arra, hogy a fenti jogszabályi rendelkezések alapján az utazás jellegét tekintve valóban üzleti, gazdasági célúnak minősül-e, és ha igen, kiemelt figyelmet kell fordítani a Rendelet által megkövetelt igazolásra is. Ennek megkönnyítése érdekében az igazolás kiállítása céljából az érintetteknek lehetőségük van az ITT LETÖLTHETŐ hivatalos dokumentumsablon letöltésére, amely a police.hu weboldalán is hamarosan elérhető lesz.

 

Az átutazókra a rendelet az alábbiak szerint rendelkezik:

A külföldről érkező nem magyar állampolgárok személyforgalomban, tranzitáthaladás érdekében Magyarország területére akkor léphetnek be, ha a belépéskor aláveti magukat egészségügyi vizsgálatnak, és az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját nem állapítja meg.

 

A belépés további feltétele, hogy a külföldről érkező nem magyar állampolgár:

  1. a) rendelkezzen a schengeni határellenőrzési kódexben előírt beutazási feltételekkel,
  2. b) hitelt érdemlően igazolja az utazásának célját és utazása célországát, valamint
  3. c) célországba történő beutazása és ennek érdekében a tervezett utazás útvonalán fekvő, Magyarországgal szomszédos államba történő belépése biztosított.

 

Az országos rendőrfőkapitány az átutazó forgalom be- és kilépésére szolgáló közúti határátkelőhelyeket, az átmenő forgalom útvonalát, a pihenőhelyeket és a Magyarország elhagyására rendelkezésre álló időkeretet a rendőrség hivatalos honlapján közzéteszi.

 

Az áthaladás részletszabályai:

A külföldről érkező nem magyar állampolgár a Magyarország területén történő áthaladás során csak az országos rendőrfőkapitány által meghatározott útvonalon közlekedhet, és szűk kivétellel kizárólag az áthaladáshoz elengedhetetlenül szükséges okból - így különösen egészségügyi vagy műszaki okból -, az országos rendőrfőkapitány által meghatározott pihenőhelyeken állhat meg. Az átutazóknak Magyarország területét az országos rendőrfőkapitány által meghatározott időkeret alatt, de legfeljebb 24 óra alatt el kell hagyniuk.

 

Az átutazó nem magyar állampolgár a meghatározott pihenőhelyen történő megálláson kívül a meghatározott útvonalon való haladását csak azonnali beavatkozást igénylő műszaki vagy egészségügyi szükséghelyzetben szakíthatja meg, és állhat meg.

 

Forrás: mtu.gov.hu