hu-ro-en

Gyula, a vizek városa

2021.07.16.

Evezés az Élővíz-csatornán

3ajku

A városunkba érkezők vendégek, valamint természetesen az itt élők is, számos módszerrel megismerhetik Gyulát: gyalogosan egy idegenvezetővel, kerékpárral, akik pedig egy teljesen új perspektívából szeretnék megismerni a fürdővárost, azok az Élővíz-csatornán evezve is tehetnek egy kirándulást.


A gyulai Tourinform iroda vezetője elmondta, hogy a vízitúráknak elég komoly hagyománya van Gyula városában, az Élővíz-csatorna – emelkedettebb nevén Ó-Fehér-Körös – pedig adja magát egy ilyesfajta programhoz.


A csatornát indiánkenukkal járhatják be az érdeklődők, akik választhatnak a rövidebb és hosszabb távok közül – továbbá van egy kerékpározással kombinált lehetőség is –, az időtartamhoz igazodik a szakasz hossza, nehézsége és persze a látnivalók is.

_DSC2246.JPG


A túrákat szakavatott munkatársa vezetik, akik – amellett, hogy gondoskodnak a biztonságról – a fürdőváros történelmi érdekességein kívül az Élővíz-csatorna állat- és növényvilágával is megismertetik a résztvevőket.


Megtudtuk, hogy jelenleg háromszemélyes kenuk vehetők igénybe a programon, amelyből egy helyet a túravezető foglal el, nagyobb családoknak viszont négyszemélyes kenukat is biztosítanak. A túra hatéves kor alatt ingyenes, a Visit Gyula Card birtokosai kedvezménnyel vehetnek részt az evezésen, illetve a gyulai lakosok is megkapják ugyanezt a kedvezményt, a lakcímkártyájuk felmutatása után.


A túrák részleteiről Juhász András vízitúra-vezetővel beszélgettünk, akitől megtudtuk: az egyórás, Zengő vizek városa elnevezésű evezés gyakorlatilag egy ízelítő, amely a Csigakertnél található stégtől indul – ahogy a többi túra is –, majd a Gyulai Várfürdő mellett elhaladva megy tovább a felső körgáti zsilipig.

_DSC2239.JPG


A résztvevők a történelmi belváros legkeletibb részén, a Halász soron fordulnak vissza, ahonnan eleveznek egészen a Kapushídig, onnan pedig visszatérnek a kiindulási helyre.


Az egyórás túra résztvevői láthatják az Almásy-kastély parkjában található Gyulai Várfürdőt, megtudhatnak érdekességeket a kastély és a vár történetéről, az 1566-os török ostromról és a Körösökről is, valamint az Élővíz-csatorna növényeiről, rovarairól és halfaunájáról.


A nagyjából kétórás, A háromajkú város nevet viselő túra ugyanonnan indul és ugyanazt az utat is járja be, egészen a Kapushídig, ahonnan továbbhaladnak egészen a Németvárosig. Az evezés során a kirándulókat megismertetik a török kor utáni újjáépüléssel, Harruckern János György gyulai munkásságával, a németek és svábok betelepítésével.

_DSC2272.JPG


A Bepillantás a vadregénybe című háromórás élmény a Németvároson is túlhaladva az alsó körgáti zsilipig viszi el a túrázókat. Itt olyan érdekességek is előkerülnek, mint a békésiek és békéscsabaiak embert próbáló vállalkozása, akik Veszelytől egészen Békéscsabáig, majd a városon keresztül ásták ki a csatorna medrét.


A negyedik, egyben utolsó túra két élményt kombinál, hiszen ebben az esetben a Németvárostól kerékpárral folytatják a vendégek a kirándulást, megtekintik a ferences romkertet, majd visszatérnek és ismét kenuba szállnak.

Fotók: Tóth Péter