A történelmi fürdőváros

MTÜ

 

 

Gyula-Békéscsaba-Békés városok több közös vonása eredeztethető a térség történelmi múltjából, Békéscsaba mellett, a másik két település is volt a megye székhelye, mindhárom település a Harruckern majd a Wenckheim család uradalmi birtoka volt. A három várost közös gasztronómiai hagyományok jellemzik, hungarikumokkal és „pálinkaúttal”. Aktív, gasztronómiai és kulturális lehetőségeik tárháza pedig szorosan összefonódik.

 

Gyula, a történelmi fürdőváros a Dél-Alföld régió és a térség kiemelkedő turisztikai központja, gyógyhely. Gazdag történelmi múlt, pezsgő kulturális élet és sokszínűség jellemzi Békéscsaba, megyeszékhely, megyei jogú város, sportközpont, a kolbász fővárosa, Munkácsy városa. Békés, kerékpárosbarát település, evezős város, a hidak városa és a Kodály-örökség énekiskolai hagyományainak őrzője.

 

Gyula látnivalói, programjai, szállásai a fenti menüpontokból érhetők el, Békéscsaba és Békés nevezetességei az alábbiakban olvashatók.

 

 

 

 

BÉKÉSCSABA

 

Munkácsy Múzeum

 

munkacsy_muzeum1_948x205.jpg

 

A Munkácsy Mihály Múzeum feladata feltárni, összegyűjteni, tudományosan feldolgozni, a modern kor követelményeinek megfelelően mindenki számára közkinccsé tenni azokat a kulturális értékeket – kiváltképp Munkácsy Mihály hagyatékát, a megyében élő magyarság és nemzetiségek hagyományait – amelyek Békéscsabához, Békés megyéhez kötődnek.


Intézményünk őrzi és gyarapítja a Békéscsabához köthető, a megye múltjára és jelenére vonatkozó jellegzetes tárgyakat, eszközöket, könyveket, kéziratokat, művészeti és ipari alkotásokat, az itt élő nemzetiségek tárgyi és szellemi kultúráját, a megyében valaha élt és kortárs jelentős személyiségek emlékét, tárgyait, alkotásait, ereklyéit.

 

 

Munkácsy Emlékház

 

munkacsy_emlekhaz1_945x205.jpg

 

munkacsy_emlekhaz10_945x205.jpg

 

1994-ben - Munkácsy Mihály születésének 150. évfordulóján nyílt meg Békéscsabán a nagy magyar festő emlékháza, abban a gyönyörű 8 szobás kúriában, amelyet rokonai építtettek az 1840-es években. Miska sokat vendégeskedett itt, gyermekévei utolsó boldog pillanatait töltötte e falak között. A bútorokat, tárgyakat megőrizte az evangélikus egyház: az ezekből összeállított szobabelsők tájékoztatnak a századforduló Békéscsabájának kisnemesi, polgári világáról. Munkácsy életével dokumentumok és fénymásolatok segítségével ismerkedhetünk meg, munkásságáról pedig 21 eredeti alkotásából - köztük vázlatok, tanulmányalakok, szalonképek, portrék - szerezhetünk átfogó képet.

 

 

 

Szlovák Tájház

 

A szlovák kultúra, a szlovákság jelentős szereppel bír Békéscsaba múltjában és jelenében egyaránt. A Szlovák Tájházban látható tárgyi valóság egyaránt magában foglalja az anyaország és a környező magyarság népi kulturális értékeit. A tájház a módos parasztok tárgyain keresztül a XIX. századi életmódot mutatja be. Az alföldi háztípus helyi jellegzetességeit, mint például a podsztyenkát (előtornác), a tiszta szobát, a padkával szegélyezett kemencét, a szlovák festett bútorokat, sajátos tárgyaikat láthatjuk itt.

 

 

Pósteleki Szabadidőpark és Mókus Csárda

 

postelek2_945x205.jpg

 

Bár a II. világháború végzetes pusztítást okozott a XIX. századi kastélyban és környezetében, az ma romjaiban is impozáns látványt nyújt. 1989 óta természetvédelmi terület a Wenckheim-kastély és az uradalom park-maradványa, mely utóbbi az eredeti állapotnak megfelelően folyamatosan megújul. Itt rejlik pl. a megye legnagyobb vasfája. Található még itt kemping, vadaspark, játékpark, túraútvonalak és a Mókus Csárda is.

 

 

CsabaPark

 

csabapark1_945x205.jpg

 

A CsabaPark egy 2014-ben megvalósult projekt, amely a csabai kolbász tematikáját használja ki. Vendégeink a CsabaPark Kolbászmúzeumában megismerhetik a csabai kolbász történetét, majd meg is kóstolhatják a világhírű, szintén hungarikum minősítéssel rendelkező csemegét a CsabaPark éttermében, ha pedig ízlett, vásárolhatnak is belőle az étterem melletti húsboltban. A CsabaParkban a gyermekek számára nagyszerű kikapcsolódási lehetőséget nyújt a különleges tematikus játszótér, az Óriások konyhája.

 

 

Csabai Kolbászház

 

kolbaszhaz1_945x205.jpg

 

2015 januárjától nyitotta meg kapuit a fesztiválház, melynek célja a hungarikum csabai kolbász népszerűsítése a régióban egyedülálló attrakcióként, egy több mint 500 m²-es épületben és udvarán. Kolbászkészítéssel, disznóölésekkel, hagyományőrző kolbászkészítő oktatással, valamint állandó kiállítással szeretnénk egész évben fenntartani az érdeklődést a kolbász és a kolbászfesztivál iránt. Komplex, egyedi programcsomagokat kínálunk látogatóink számára szórakoztatási lehetőségekkel, családbarát programok biztosításával.

 

 

Csabai Rendezvénypajta

 

rendezvenypajta1_945x205.jpg

 

A Csabai rendezvénypajta olyan, egyszerre gasztronómiai és kulturális, hagyományőrző, közösségteremtő központ, ahol lehetőség van a csabai kolbász és a csabai termékek népszerűsítésére, valamint gasztronómiai, vagy egyéb családi összejövetelek megrendezésére.


A rendezvényterület helyszíne, megjelenése, minősége, méretei és kapacitásai, továbbá szolgáltatásainak színvonala alapján Békéscsaba gasztronómiai jelképe, egyik meghatározó színvonalú közösségi tere lett. A nyáron leginkább rendezvényhelyszínként üzemelő pajta a téli időszakban műjégpályaként működik. Programlehetőségek: csapatépítő programok, céges, baráti és családi rendezvények, koncertek, filmvetítések, borvacsorák, táncházak, fesztiválok.

 

 

Békéscsabai Rendezvénypajta - Korcsolyapálya

 

jegpalya1_945x205.jpg

 

60 év után újra igazi jégen lehet korcsolyázni Békéscsabán, a Rendezvénypajta mellett található 600 m2-es, fedett pályán. Nem csak korcsolyát lehet bérelni, hanem profi oktatót is, és még jégdisco-kat is szerveznek. A pályánál található büfében forró italok és saját fejlesztésű „kolbdog” is kóstolható.

 

 

 

Csabai Nyár rendezvény sorozat, Városházi esték

 

Békéscsabán 1998 óta hatalmas népszerűségnek örvend a Városházi esték nevű programsorozat, amely a Városháza udvarán pompás környezetet biztosít a színházat kedvelő vendégek számára. A programokat egész nyarat felölelő sorozattá bővítette a város a többi kulturális intézményével karöltve. A nyári esték hangulata, a kínálkozó művészeti élmény és a barokk udvar kellemes programot nyújt az idelátogatók számára.

 

 

Vitézi játékok

 

A Vitézi játékok egy egészen újnak számító kezdeményezés, amely máris belopta magát a békéscsabaiak szívében, ennek a rendezvénynek az egyedisége magában hordozza annak lehetőségét, hogy hamarosan országszerte ismerté és népszerűvé váljon.

 

 

Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé

 

Már hagyományosnak lehet tekinteni a 2001. évtől megrendezett Csabai Sörfesztivál és Csülökparádét, melyen számos sörgyártó képviselteti magát és népszerűsíti a legújabb termékeiket, illetve a már ismert és megszeretett márkákat is. A rendezvény ideje alatt folyamatosan híres előadók koncertjei szórakoztatják a látogatókat.

 

 

Csabai Kolbászfesztivál

 

kolbaszfesztival_945x205.jpg

 

A fesztivált országosan is a legnagyobb gasztronómiai rendezvények közé sorolják.

A fesztivál hétvégéjén Békéscsabán még a kerítés is kolbászból készül, a vendégeket bemutatók, kolbászkészítő versenyek, élelmiszer-ipari és turisztikai kiállítás várja, a programot pedig koncertek sora teszi teljessé.

 

 

 

Árpád Pálinka – Pálinkatanya

 

arpad_palinka_945x205.jpg

 

Az Árpád Pálinkák 2011 tavaszától korhű, mégis modern és kényelmes környezetben adnak otthont a pálinkaturizmus kedvelői számára. A hagyományos podsztyenás (jellegzetes békéscsabai előtornác) pálinkaház hideg „pálinka-korcsolyákkal”, grillezéssel, bográcsozással várja a zamatos és különleges díjnyertes pálinkák kedvelőit.

 

 

 

 

BÉKÉS

 

Jantyik Mátyás Múzeum

 

jantyik1_945x205.jpg

 

jantyik2_945x205.jpg

 

A műemlék jellegű épületben – melyet a Wenckheim család a XVIII. század végén magtárnak és uradalmi tiszttartói lakásnak épített – működik a Jantyik Mátyás Múzeum. A kiállító termeiben Békés város történetét és néprajzát bemutató állandó kiállítás tekinthető meg.

 

 

Békési Tájház

 

bekesi_tajhaz_945x205.jpg

 

A XIX. században épült klasszicista gazdaházban alakították ki a hajdani békésiek életmódját felidéző Békési Tájházat. Az épületet Csapó Gábor építtette 1866-ban. A nagyméretű épület egy jómódú, békési gazdálkodó család lakóháza volt. A tájházban a parasztgazdaság összegyűjtött emlékeit, berendezési tárgyait, eszközeit tekinthetik meg. A porta, az épület és a lakásbelső a békésiek életmódját idézi föl az 1850 és az 1920 közötti évekből. A ház udvarán kapott helyet Kovács János helyi kocsigyártó mester műhelye is.

 

 

Békési Pálinka Centrum

 

bekesi_palinka1__945x205.jpg

 

bekesi_palinka2_945x205.jpg

 

A Békés belvárosában található régi műemléki épületben hozták létre a Békési Szilvapálinka Centrumot. Az üzemeltetők hitvallása alapján szeretnék újrateremteni azt a közösségi érzést, amit egykoron a pálinkafőzés jelentett az emberek számára. A Pálinka Centrum az a hely, ahol a pálinka van a centrumban. A pálinka és a pálinkafőzés iránt érdeklődők közel 200 féle pálinkát kóstolhatnak meg, megfőzhetik saját pálinkájukat, majd tárolhatják pálinka trezorban. Konferenciák, összejövetelek, kulturális rendezvények és szakmai továbbképzések megtartására is alkalmas helyszín. A gyermekkel érkezőket játszószobával várjuk. Éttermünkben a gasztronómiára vágyókat is várjuk hagyományos helyi ételekkel.

 

 

Madzagfalvi Napok

 

Kulturális és hagyományőrző rendezvény, amely sport és szórakoztató, valamint nemzeti értékeket is bemutató gasztronómiai programokkal a kapcsolatok fenntartását, építését, bővítését célozza. A madzag egyszerre jelenti a hagyományt, a kapcsolatot és kapcsolódást, vagyis az összeköttetést.

 

 

Békés-tarhosi Zenei Napok

 

Az 1976 óta évenként megrendezett, Európai Uniós hozománnyá, nemzeti értékké nyilvánított kulturális, komolyzenei rendezvénysorozaton a magyarság-műveltség-zeneiség hármas egységében az egykori Tarhosi Énekiskola hagyományaira építve hangversenyek, kurzusok, kísérő rendezvények kerülnek megrendezésre, amelyen a komolyzenei élet nemzetközi hírű oktató-koncertező mesterei is jelen vannak.

 

 

Alföld Slow


Az Alföld Slow Egyesület a lassú turizmus és a lassú szemlélet elterjedését, hazai megélését, megvalósítását tartja legfontosabb feladatának. A hazai települések körében felkelteni az érdeklődést a téma iránt, az egyes részfeladatok megvalósítása, kihangsúlyozása érdekében. Az Egyesület 2018-ban alakult, jelenleg 10 békési település együttműködésével: Almáskamarás, Csabaszabadi, Csorvás, Doboz, Gyula, Kétegyháza, Kondoros, Kunágota, Lőkösháza, Újkígyós.

További információkért kattintson ide.