A történelmi fürdőváros

MTÜ

 

BÉKÉSCSABA- Munkácsy városa

 

Békéscsaba Békés Megye megyeszékhelye, de sokan csak a Kolbász Fővárosaként emlegetik. Békéscsaba mintegy 59 ezer lakója büszke a város szépségeire, történelmére. A hangulatos, tágas terek, a szép belváros, a kultúra és a gasztronómia az, ami Békéscsabát kívánatos turisztikai célponttá teszi.

 

Csakk-plet.jpg


Az elmúlt években Békéscsaba belvárosa megújult. A megszépült belváros szép terekkel, csobogókkal, kávézókkal, üzletekkel csábítja a vendégeket. Itt épült fel Közép Európa legnagyobb evangélikus temploma, valamint nem messze tőle a Katolikus nagytemplom. Szintén gyönyörű építészeti műemlék a Jókai Színház épülete, az Alföld első kőszínháza. A Szent István téren találjuk a belváros képét meghatározó Városházát illetve a város legpatinásabb szállodáját, a Fiume szállót. A sétálóutca végén a megye legnagyobb bevásárlóközpontja, a Csaba Center várja a vásárlókat.

 

munkacsy-muzeum.jpg


Gyula felé indulva a Munkácsy negyedbe érkezünk, ahol a Csabagyöngye Kulturális Központot, vele szemben pedig a város legrégebbi múzeumát a Munkácsy Mihály Múzeumot találjuk. A 19 eredeti festményből, számos, a festőóriásról készült fotó és használati tárgyból álló kollekció a világ legnagyobb Munkácsy-gyűjteménye. Innen pár perc sétával érhetjük el a festő emlékházát is, ahol sok időt töltött Munkácsy, hiszen a rokonai laktak az épületben.

 

Aki a zöldebb környezetet kedveli, nem fog csalódni, hiszen Békéscsaba az egyik legzöldebb magyar város. Érdemes tenni egy sétát a Széchenyi Ligetben, ahol többek között a Körösök Völgye Natúrpark látogatóközpontját is megtaláljuk, ahol vízi, kerékpáros, gyalogtúrákról, útvonalakról kaphatunk hasznos információkat, de a gyönyörűen felújított épület rendezvényhelyszínként, sőt biopiacként is üzemel. A Széchenyi Liget mellett folyik az Élővíz- csatorna, amely átszeli az egész várost.

 

 

IMG_20200902_175733.jpg


A város egyik legújabb attrakciója a CsabaPark, a Csabai kolbász készítésének hagyományait őrző, ápoló gasztro-turisztikai rendezvényközpont. A XX. század elején épült Frankó Tanya és Haluskaház célja, hogy mindenki számára elérhető és megérthető módon mutassák be a korabeli tanyasi életet. Ehhez a gasztronómiát hívták segítségül és a tanyabemutatás középpontjába a szlovák nemzeti ételt, a haluskakészítést állították. A Csabai Rendezvénypajtában nyáron görkori, télen jégkori pálya várja a sportok szerelmeseit, emellett a street food kedvelői megkóstolhatják a sült kolbászos, brinzás kézműves hamburgert is! Akik igazi, világszínvonalú pálinkakóstolásra vágynak, azokat az Árpád Pálinkatanya várja, ahol a gasztronómiai élmények mellett közelről kísérhetik figyelemmel a pálinkakészítés rejtelmeit. A Vásárcsarnokban számos helyi kolbászkészítő árulja portékáit, melyet nem csak a turisták, hanem a helyiek is szívesen vásárolnak. Szerdán és szombaton kiemelt piacnap van, ilyenkor megtelik a piactér helyi termelőkkel, akik többek között házi sajtot, lángost, termelői mézet, húsárút kínálnak. A Békéscsaba és Gyula között található Repülőtéren lehetőség nyílik sétarepülésre, tandemugrásra, légi taxi igénybevételére.

 

postelek.jpg

 

Az aktív pihenést – gyalog- és kerékpártúrát – kedvelőknek bátran ajánljuk kirándulóhelyként a közeli szabadkígyósi Wenckheim kastélyt és ősparkját, valamint a pósteleki kastélyromot, annak romantikus parkerdejét. Ezeken kívül, a megyeszékhely belvárosából a most kiépülő Wenckheim kerékpárúton további két környékbeli kastélyt is elérhetünk.

 

bcs-furdo.jpg

 

Ha a sok program után nyugalomra, lazításra vágynak, akkor az Árpád Fürdőben mindent megtalálnak a kellemes pihenéshez. Gyógymasszázs, sugármasszázs, gyermek és úszómedencék, élményfürdő, szauna várja a kikapcsolódni vágyókat gyönyörű, parkos környezetben.

 

Nem mehetünk el szó nélkül a megyeszékhely gazdag programkínálata mellett sem. A Csabai nyár szinte minden napra kínál valamilyen rendezvényt.

 

CsP-04x.jpg

 

A csabai kolbász világhírű hungarikum, az Európai Unió által földrajzi árujelzővel védett élelmiszer. Hazai és külföldi népszerűségét segíti a minden év októberében megrendezendő Csabai Kolbászfesztivál, mely mára Közép-Kelet-Európa egyik legismertebb, legjelentősebb turisztikai vonzerővel bíró gasztrokulturális rendezvénye.  A népszerű fesztivál arra vállalkozik, hogy a település hagyományaiban emblematikus szerepet betöltő disznótartás, feldolgozás, kolbászkészítés köré igényes, sokrétű programot biztosítson. A gasztro esemény 4 nap alatt több mint 100.000 bel- és külföldről érkező vendégnek és a helyi lakosságnak nyújt maradandó élményt.

 

Bővebb információ: www.visitbekescsaba.com

 

Alföld Slow

Az Alföld Slow Egyesület a lassú turizmus és a lassú szemlélet elterjedését, hazai megélését, megvalósítását tartja legfontosabb feladatának. A hazai települések körében felkelteni az érdeklődést a téma iránt, az egyes részfeladatok megvalósítása, kihangsúlyozása érdekében. Az Egyesület 2018-ban alakult, jelenleg 10 békési település együttműködésével: Almáskamarás, Csabaszabadi, Csorvás, Doboz, Gyula, Kétegyháza, Kondoros, Kunágota, Lőkösháza, Újkígyós.

További információkért kattintson ide.