Az eltemetett vár - kiállítás - Gyulai Programok - Kulturális rendezvények - Múzeum és kiállítás - Gyulai vár
A történelmi fürdőváros

Az eltemetett vár - kiállítás

2018.01.01 - 2018.08.20

A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont időszaki tárlata a Gyulai Vár palánkerődítéseinek 2015-2016-ban lezajlott kutatásairól, a geofizikai és régészeti vizsgálatok eredményeiről számol be úgy, hogy a felhasznált tudományos módszerek ismertetése mellett a már ismert képi és írásos forrásokat is bemutatja – minderről Liska András régész, az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője, a tárlat kurátora adott tájékoztatást.

 

Megtekinthető: 2018. augusztus 20-ig.

 

Az Almásy kastélyban ágyúgolyókat, fegyvereket, ékszereket is láthat a közönség.

Zeneszóval kezdődött az Almásy kastélyban az Eltemetett vár című időszaki kiállítás megnyitója. A tárlat  egy kétéves  kutatás, régészeti vizsgálat eredményeiről nyújt keresztmetszetet az érdeklődőknek. Görgényi Ernő polgármester köszöntőjében kiemelte, Nekünk, gyulaiaknak van víziónk, éppen ezért finanszírozunk akár önerőből is ásatásokat,  kutatásokat,

 

 

 

A megnyitó résztvevő Latorczai Csaba helyettes államtitkár elmondta, a tárlaton láthatóvá vállnak olyan új eredmények, amelyek  megvilágítják az 1566-os ostrom eddig homályban maradt részleteit is.


A tárlat létrehozói egy olyan kiállítást álmodtak meg, amely jellegében és színvonalában harmonikusan illeszkedik a kastély látványvilágához, amely  a felhasznált tudományos módszereket, valamint a képi és írásos forrásokat is bemutatja, a korabeli tárgyak mellett.


A megnyitót követően Liska András régész egy tárlatvezetésen keresztül mutatta be a jelenlévőknek a kiállítást, amely 2018. augusztus 20-ig tekinthető meg.