Dér András dokumentumfilmjei - Az ismeretlen Antall József I-II. - Gyulai Várszínház - Kamaraterem - Gyulai Programok - Kulturális rendezvények - színház és szórakozási lehetőségek
A történelmi fürdőváros

Dér András dokumentumfilmjei - Az ismeretlen Antall József I-II.

2018.12.05 - 2018.12.05
19:00 órától

Dér András dokumentumfilmjei - Az ismeretlen Antall József I-II.


Antall József néhai miniszterelnök gyerekkoráról, tanári pályájáról, az 56'-os forradalomban való részvételéről és meghurcolásáról mesélnek családtagjai, barátai, tanítványai az első részben. A film nem csupán a politikai tettekre kíván fókuszálni, hanem az emberre, aki mögöttük állt, az életútra, ami idáig vezette.

 

A néhai miniszterelnök árnyékban meghúzódó, a felkészülés időszakát és az ellenzéki kerekasztalon képviselt szerepét mutatja be a második rész. Ebben az epizódban elsősorban a közvetlen kollégáival készített interjúk állnak majd a középpontban, valamint a kerekasztal szereplői.

 

Csoóri Sándor hívására kapcsolódott be az MDF munkájába, a párt rendezvényein 1988 elejétől vett részt. Az Ellenzéki Kerekasztal 1989. március 22-én jött létre, s az akkor már pártszerűen működő Magyar Demokrata Fórum Antallt is delegálta a megbeszélésekre. Antall Józsefet 1989. október 21-én elsöprő többséggel választották meg a küldöttek az MDF elnökévé, így egyértelművé vált, hogy ő lesz a párt miniszterelnök-jelöltje.

 

A tágabb történelmi kontextus megteremtéséhez és a háttér-információk izgalmas és látványos bemutatásához, a vizuális értelmezés és a befogadás megkönnyítése érdekében digitális kollázs és infógrafikus animációs átkötéseket alkalmaznak a filmben. Ezek a rekonstruált szubjektív képek váltakoznak az archív anyagokkal és az interjúkkal, melyek a külső, történelmi nézőpontot képviselik a filmben.

 

„Az ismeretlen Antall József remek ritmusú, egyszerre szellemdús és szellemes, úgy keveri a múltat a jelennel, hogy mindig az összképet tartja szem előtt, annak bemutatását és abban az embert.” https://magyaridok.hu/kultura/egy-ismeretlenportreja- 1607317/

 

A film levetítése után közönségtalálkozó lesz Dér András rendezővel, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várunk.

 

 

Belépő:

100 Ft