Gyulai Programok - Rendezvények - Kulturális rendezvények - Időszaki kiállítás az Almásy-kastélyban
A történelmi fürdőváros

Letétetett - bevégeztetett - ereklyekiállítás

2016.10.07 - 2017.03.19

 

Időszaki kiállítás

 

Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc hősei, eseményei, helyi történései elevenednek meg az október 7-én nyíló kiállítás által, melynek több mint 60 darabból álló, rendkívül gazdag anyaga Arad-Gyula testvérvárosi kapcsolatának köszönhetően az Aradi Ereklyemúzeumból 167 év után tér vissza. Magyarországon eddig csak kétszer voltak láthatók, közülük nem is mindegyik. Pécs és Szeged után harmadiknak lenni szintén a városban meglévő adottságoknak köszönhető, valamint a két város közt jól működő partnerkapcsolatnak és annak a történelmi múltnak, amivel Gyula rendelkezik.

 

 

Megtekinthető:

A forradalom és szabadságharc hőseinek, mártírjainak személyes tárgyaiból összeállított, igazán különleges tárlat március 19-ig lesz megtekinthető.

 

 

 

 

Kevéssé közismert, hogy a világosi fegyverletételkor a honvédtisztektől hősiességük és tántoríthatatlan kitartásuk elismerése végett nem vették el oldalfegyvereiket. A kétezer fős létszámot is meghaladó főtiszti különítmény teljes lefegyverzése akkor történt meg, amikor az oroszok átadták őket az osztrákoknak.

 

 


 

 

 

 

 

> Gyulai időutazás a szabadságharc hőseivel

> Damjanich kardja és Petőfi dohányzacskója Gyulán