Tizennyolc - Gyulai Várszínház 56. évad - 2019. nyár - Gyulai Programok - Kulturális rendezvények - színház és szórakozási lehetőségek
A történelmi fürdőváros

Tizennyolc - Történelmi dráma

2019.07.03 - 2019.07.03

21:00 órától

Tizennyolc

Történelmi dráma

Az Udvari Kamaraszínház előadása


Szereplők: Stelly Zsófia, Szorcsik Kriszta, Boros Ádám, Dóczy Péter,
Incze Máté, Kákonyi Tibor, Kálló Béla, Krizsik Alfonz, Lénárt László,
Molnár Zoltán, Pelsőczy László

Hegedűn kísér: Nédó Olga hegedűművész

Díszlet- és jelmeztervező: Húros Annamária

Dramaturg: Szigeti Réka

Írta és rendezte: Andrási Attila

 

A magyar nemzet történelmének nagyon sok meghatározó dátuma van, de 1918 kiemelt helyet foglal el ezek között. Száz évvel ezelőtt a magyar nemzet elveszítette hazájának kétharmadát. Tizennyolc című előadásunk a nagy háború utolsó évében játszódik, és lényegében a Magyar Királyság utolsó három napját mutatja be, ami 1918 októberének utolsó három napja.


A cselekmény az olasz fronton indul, majd hirtelen a németvölgyi temetőben találjuk magunkat, ahol egy kis őszirózsás forradalmár csapat Tisza István meggyilkolását készíti elő. És így halad előre a cselekmény, katonai rendeletek és jelentések, női furfangok és csábítások, kémkedések szövevényes hálójában. A cselekmény íve a Tisza István meggyilkolására való szervezkedéstől Tisza valós megöléséig tart. A helyszínek is gyorsan változnak: a honvédelmi minisztérium a gerince az előadás terének, ahol sok fontos döntés születik, valamint Károlyiék hatalomátvétele is itt történik az előadásban, de bepillanthatunk Wekerle Sándor hálószobájába is, vagy éppen az Astoria szálló erkélyére, ahol a forradalmárok készítik elő a november 4-i felfordulást. (Szigeti Réka)

 


Belépő:

2900 Ft, 2400 Ft, 1900 Ft