Átadták az energetikailag korszerűsített gyulai könyvtárat - Gyulai szállások, programok, wellness - Gyula, a történelmi fürdőváros
A történelmi fürdőváros

Átadták az energetikailag korszerűsített gyulai könyvtárat

 

Összesen közel 30 millió forint vissza nem térítendő, európai uniós támogatás keretein belül valósult meg a gyulai könyvtár energetikai korszerűsítése. A projekt segítségével napelemes rendszert telepítettek, modernizálták a világítótesteket, valamint a dolgozók egy kötelezően előírt képzésen is részt vettek.

 

Dézsi János igazgató felidézte a 2010-es években önkormányzati támogatással zajlott felújításokat, mint amilyen a vízmelegítő vagy a kazán cseréje, a tetőszerkezet renoválása, vagy a törökzugi fiókkönyvtár akadálymentesítése. Ezt a sort folytatta az idén januárban és februárban lezajlott energetikai program, mely keretein belül több mint 12 millió forint értékben a régi izzólámpás és fénycsöves lámpatesteket LED-es fényforrásokra cserélték.

 

Kovács József országgyűlési képviselő emlékeztetett, a körzetben nem csak Gyulán adtak át a közelmúltban modernizált könyvtárakat. Kiemelte, mivel a város a korábbi évszázadokban is a megye szellemi központjaként szolgált, így elengedhetetlen a műemléképületek és a bennük található intézmények folyamatos karbantartása, valamint fejlesztése.

 

 

Görgényi Ernő polgármester hozzátette, az önkormányzat egyik célja az energia- és üzemeltetési költségek csökkentése, valamint a műemléképületek védelme, hiszen a város szellemiségéről sokat árulkodik az, hogy ezek az épületek milyen állapotban vannak. A könyvtárban a cél az áramköltségek leszorítása volt a 20 kW teljesítményű napelemes rendszer telepítésével, mely 14 millió forintból valósult meg.

 

Az alábbi képsorokon megfigyelhető, ahogyan üzembe helyezik az új energetikai eszközt, melynek köszönhetően a városi könyvtár villanyszámlája minimum 80 %-kal fog csökkenni. Itt pedig már a felszerelt napelemek láthatók. A projekt másik célja az volt, hogy az energetikai eszközök ne rontsák az épület utcaképét, valamint csökkenjen a tűzveszélyességi kockázat is.

 

Forrás: www.gyulatelevizio.hu