Kohán Képtár
A történelmi fürdőváros

Kohán Képtár

2014 tavaszára befejeződött a Göndöcs-kert egészének teljes körű felújítása. A Kohán György festőművész alkotásait bemutató Kohán Képtár nagyobb épületbe költözött, korábbi helyszíne pedig Vigadó név alatt, multifunkciós rendezvényteremként működik tovább. Az eredeti pompájában helyreállított épületben számtalan közösségi program szolgálja a helyiek és a turisták szórakozását.

 

A színházi előadások, műsoros estek, táncmulatságok számára készült épület 1889-re épült fel az egyik Holt-Körös meder helyén, a népkertben. 1952-1975 között a dór oszlopos, timpanonos bejáratú neoklasszicista épület a város művelődési otthona volt, majd 1979-ben a Kohán-hagyaték kapott helyet az épületben. Kohán György festőművész (1910-1966) Gyulaváriban született uradalmi kovács gyermekeként. Tehetsége hamar megmutatkozott: 16 évesen már a gyulai alkotó kör kiállításán szerepelt képeivel. Budapesten, majd Párizsban és Rómában tanult, végül hazatért Magyarországra. Végrendelete szerint 691 festményt és 2215 grafikát ajándékozott Gyula városának, melyek egy része a Képtárban látható.

 

 

 

Kohán György (1910 – 1966) állandó kiállítás

 

 

 A müvész Gyulaváriban született. Elsö bemutatkozására 1924-ben. a Gyulai Mübarátok tárlatán került sor. Egy szegénysorból származó, vidéki fiú kitartó munkával kialakított magának egy különleges müvészi világot, és felépített egy, a magyar festészetben példátlan életmüvet. 1960-ban és 1964-ben Munkácsy-díjat, majd 1966-ban Kossuth-díjat kapott. 1965-ben életmü-kiállításának a Magyar Nemzeti Galéria biztosított helyet.

 

A tartalom, és az ábrázolás stílusa az egész pályán végigvonuló kettös irányt mutat. Realista stílusban, eröteljes színekkel, súlyos ecsetvonásokkal beszél az alföldi, paraszti témáról, míg a másik irányt a sokalakos, lírai tárgyú és hangulatú, kubisztikus jellegü viasztempera képei, valamint monumentális freskóterv-grafikái adják. Európai formátumú müvész. Egyedülálló festészete az alföldi realisták örökségét fejlesztette tovább, amely kiegészült mexikói és francia inspirációkkal. Alkotásainak olykor megdöbbentö ösereje, máskor játékosan groteszk és komikus jellege egy sokat szenvedett és nélkülözött ember stációinak lenyomatait tükrözik, aki mélységesen ragaszkodott európaiságához, magyar és alföldi gyökereihez.

 

Gyula városa, Kohán emlékére 1979-ben létrehozta a Kohán Képtárat, amely állandó kiállításnak ad otthont. Idén új helyre, Békés megye elsö múzeumépületének kibövítése révén kialakított, az életmühöz méltó kiállítócsarnokba került át a festömüvész hagyatéka.

Nyitva tartás
Kedd, csütörtök, szombat: 13:30–18:00
Szerda, péntek, vasárnap: 10:00–13:00
Belépő
Felnőtt jegy: 600 Ft
Kedvezményes jegy: 300 Ft