A történelmi fürdőváros

Várfürdő Almásy-kastély gasztronómia gyulai kolbász múzeum szigeterőd 1848/49 2018 advent Ady Endre agility airwheel aktív Almásy Denise Andor bohóc apartman Aqua Hotel Gyula Arad arcok árvíz bagolyvár Bagyinszki Zoltán Bakonyi Péter Balla Géza Bartók Béla Békés Békéscsaba beszélő épületek Biga Bimbi biosör Bodoki Károly Bodoky Kávéműhely Böjt Gergő bonbon borvacsora búzamező Cadeau CEBA címer civil Corvin család Corvin Hotel Gyula családi csillagok diabetes disznótor Dobos István Dürer Dürer Terem ebédmenü egészség egy szép nap Gyulán egyesületek életképek Elizabeth Hotel élővilág Élővíz-csatorna első hó emlékezés erdő Erkel Ferenc Erkel Ferenc Múzeum escape room esküvő évforduló évszakok extrém fagyi fegyverletétel Fehér-Körös fejlesztés Fekete-Körös ferencesek festő folyószabályozás forgatás fotó Freddie futás garantált program geocaching Géza Konyhája gomba Göndöcs Benedek Göndöcs-kert gumiland gyógyvíz Gyula név gyulai csili gyulai lekvár gyulai májas gyulai méz Gyulai Méz- és Mézeskalács Feszt gyulai nyár gyulai pálinka Gyulai Pálinkafesztivál gyulai piac gyulai sör gyulai vár Gyulai Vár Jazz Fesztivál Gyulai Virágok Fesztiválja gyulakult gyulavári kastély hagyományőrzés halottak napja hangulatok háromváros Harruckern havas Gyula helyek Herendi Himnusz Hlásznyik Attila horgászat I love Gyula idesüss InkPanther ízek Janicsák Veca Jojo Mayer Jókai Mór kajak-kenu kanári Kapus-híd karácsony karitatív hotel Kastély Zenei Napok kastélyok Kézműves Cukrászda Kézműves Sörfesztivál kiállítás királylátogatások Kisökörjárás kisvonat Knezic kocsma kocsmatúra Kóhn Dávid Kolbász- és Sódarmustra Komló konferencia konkurenciaharc könyvtár koporsós fürdő Körös-völgyi Sokadalom kovács KÖVIZIG közösség Kreinbacher kultúra kútfúrás Ladics Ház Magyarország legszebb városai Magyarváros Manoya Marcos marketing Mátyás-kálvária Minden Magyarok Nemzetközi Néptá mindenszentek MNL Mogyoróssy János mosoly doktor mr piano műemlék műemlékvédelem műkincs művészek Nagyszalonta Nagyvárad Németváros Nemzeti Vágta népművészet NERVE nyári évad Odalent Önkéntes Tűzoltó Egylet ostrom ősz otthon bárhol paprika paragility Partfürdő Patrióta Páva tanya Péterfy Bori & Love Band Petőfi Pick pite pizza programok Red Hole Music reformáció régészet rendezvény repülés retro Ride Zone Romantika Panzió Rondella RTL Scherer Sióréti Lovas Centrum solymászat sonka Sörpatika specialty kávé Stéberl András study tour sült tök szabadidő Szabó Zé Szabó László Szálinger Balázs szállás Szanazug Szász János szauna szelfipont szenior Szent Miklós park szerelmesek hete szilveszter színjátszás szivárvány sztorik Szűcs Krisztián SZŰCSINGER szuvenír tavasz tél templom tériszony Tibet Tisza István tiszavirág tisztaság tömlős gát Tourinform uradalom útikalauz Várkert Városerdő városháza városnézés Várszínház vásár Végvári Napok végvári vitézek verseny Viharsarki Sernevelde Villa Harmónia virágok virágok a gasztronómiában Virágos Magyarországért víztorony wellness Wenckheim Zozo Kempf

Tisztán dolgozunk

murmir / 2018.03.16.
1 Hozzászólások

Hogyan készül a pite a Kézművesben?

 

Azt már eddig is tudtuk, hogy a Kézműves Cukrászda és a Cadeau Bonbon Manufaktúra csapata sosem viccel, ha sütiről van szó, ahogyan azt is, hogy az alapító-tulajdonos Balogh László folyamatosan keresi a lehetőségeket, amelyekkel újabb szintre tudja emelni cukrászatát. Így nem is ért bennünket nagy meglepetés, amikor megtudtuk, hogy a Kézműves kínálata új termékcsaláddal – pitékkel és tartokkal – bővül.

 

pite

 

E két édesség közül a pitét nyilván mindenki ismeri, a tart talán kevésbé van a köztudatban. Nem egy bonyolult történet (persze mindig az egyszerű dolgok a legjobbak): ez a francia desszert majdnem pont olyan, mint a pite, de nyitott, fölülről nem borítja tészta. Nagyon régóta készítenek már efféle sütikéket, ismerünk az 1500-as évekből származó recepteket (mondjuk a pite még vagy 200 évvel korábbi), és gyakorlatilag mindent bele lehet tölteni: édeset, sósat a klasszikus citromkrémtől a mák szuflén át, egészen a spenótig vagy éppen a libamájig.

 

pite


Csak egy kis tésztából készült kosárka kell hozzá, meg némi kézügyesség. Meg idő, de nem kevés. Kézzel összegyúrni a tésztát, belesimítani a fémformába, leszedni a felesleget, megszurkálni kicsit az alját, papírt illeszteni rá, majd jöhet a vaksütés. Ehhez a tésztakosárkát meg kell tölteni valamilyen súllyal – esetünkben babszemekkel –, hogy sütés közben se deformálódjanak el. Miután a kosárkák kikerülnek a sütőből, jöhet a töltelék és a díszítés, mi meg tömhetjük őket befele.

 

pite

 

Mostantól viszont ez az az eljárás, köszönhetően a cukrászda legújabb beszerzésének, lényegesen gyorsabban zajlik. Balogh úrék rendeltek ugyanis (egyenesen az angliai Boltonból) egy John Hunt pitekészítő gépet, amivel a folyamat eleje (ami az igazán macerás) jócskán lerövidül. Csak egy nyomás, és már ki is van bélelve a sütőforma tésztával. A (the) Little Champion nevű masina egy igazi ipari klasszikus, rengeteg neves francia cukrászatban használják. A több száz kilós, kézi üzemeltetésű préssel akár 400 darab formát is meg lehet tölteni óránként. A formák választéka egyébként óriási, a Kézművesben jelenleg 8 cm átmérőjű piték készülnek, de hamarosan érkezik egy kisebb is, amivel koktélsüteményekhez készítenek majd alapot.

 

 

Ha pedig a videó nem lenne elég, hamarosan élőben is megcsodálhatjuk a pitekészítést, hiszen a gyulai Kézműves Cukrászda/Cadeau Bonbon Manufaktúra és a Little Champion is ott lesz a májusi Gourmet Fesztiválon.

 

Fotók és videó: Pénzes Sándor