Bay Zoltán Emlékkiállítás - Rádiótörténeti kiállítás - Gyulai programok, látnivalók - Múzemok, kiállítások
A történelmi fürdőváros

Bay Zoltán Emlékkiállítás

Fizika, csillagászat, tudomány...

Bay Zoltán a tárlatnak helyet adó épülettel szemben lévő református templom parókiáján született 1900. július 24-én. Visszaemlékezések szerint a templomtorony mögött látta meg a Holdat, és kezdett el először azon gondolkozni, hogy elérné-e, ha felmászna a toronyba.

 

Harmincévesen az ország legfiatalabb tanszékvezető professzora lett a szegedi egyetem elméleti fizikai tanszékén. Munkatársaival kifejlesztett egy újfajta elektrokardiográfot, és közel járt a szívritmus-szabályozó, azaz a pacemaker megvalósításához is. A budapesti műegyetemen – az országban elsőként – atomfizikai tanszéket hozott létre.

 

Kísérleteivel a radarcsillagászat tudományát megalapozó Bayt 1936-tól a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 1945-ben rendes tagjává és az Elektrotechnikai Egyesület elnökévé választották. 1948-ban a kommunista hatóságok zaklatásai és egy készülő koncepciós per elől Amerikába emigrált. A Nemzetközi Méterbizottság 1983-ban fogadta el az általa javasolt definíciót.

Bay Zoltán munkásságát az egész világon elismerik.

 

A Bay Zoltán fizikus, feltaláló életművét bemutató állandó kiállítás 2017. október 4-én nyílt meg és az alábbiak szerint ingyenesen látogatható:


Nyitva tartás
Hétfő-csütörtök 10:00 - 16:00
Péntek 10:00 - 13:00
Szombat Igény szerint a délelőtti órákban
Telefonos bejelentkezés: Király Sándorné +36-70/516-2255


Fotók: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba