Gyulavári Kastély
A történelmi fürdőváros

Gyulavári Kastély

A Gyulavári Kastély Látogatóközpont ötlete abból az elgondolásból született, hogy az egykori főúri rezidenciában, újszerű formában együtt mutassuk be a Dél-Alföld néprajzi, kulturális és természeti-környezeti értékeit, valamint gazdasági történetét és fejlődésének lehetőségeit. Azaz úgy ismertessük meg a látogatót a térség múltjával, jelenével, hogy közben szembesüljön a jövővel is. A jövővel, amely érdemben csakis akkor tervezhető, ha a fejlődés fenntartható. Alapvető célunk az volt, hogy hozzájáruljunk a Dél-Alföld országos és nemzetközi megismertetéséhez, az itt élők identitástudatának erősítéséhez, azon felismerés népszerűsítéséhez, hogy a térség gazdasági fejlődésének alapja a fenntarthatóság, a környezet kíméletes használata lehet, ezen keresztül pedig a gazdaság fejlődéséhez, az elvándorlás mérsékléséhez.

 

Ezen gondolatkör mentén szerveztük meg a Kastély kiállítási tematikáját, a leendő programokat, rendezvényeket, illetve próbáltuk megtalálni a létesítmény helyét a térség idegenforgalmi kínálatában.

 

Három nagy területet ölel át a Kastély: hagyományok, kultúra és fenntartható fejlődés. Ez a hármas logikailag is jól kapcsolódik egymáshoz: a hagyományok meghatározzák a kultúrát, a szélesebb értelemben vett kultúra alapvetően befolyásolja a jövőt.

 

A hagyományokat egy helytörténeti gyűjtemény és a Dél-Alföldön évszázadok óta együtt élő nemzetiségek néprajzi, népművészeti tárgyainak kiállításával elevenítjük fel. A kulturális részben kiemelkedő szerepet kap a régió képzőművészete, illetve a tervezett rendezvényeken, programokon keresztül az egyéb művészeti ágak is maghatározó szerephez jutnak.

 

A fenntartható fejlődés témakörben bemutatjuk a térség természeti kincseit, a vizek, erdők élővilágát, illetve szeretnénk a biogazdálkodás jelentőségére felhívni a figyelmet, amely a hagyományosan agrárorientáltságú Dél- Alföld egyik gazdasági kiugrási területe lehet. A kialakított konferenciaterem lehetőséget kínál arra is, hogy a Kastély egyik Békés megyei szellemi központja legyen az ökogazdálkodás népszerűsítésének.

 

Mindezek mellett a Gyulavári Kastély egy olyan információs központként is működik, mely hangsúlyos feladatának tekinti a Dél-Alföld ökoturisztikai értékeinek megismertetését, az idegenforgalom ezen ágának fejlesztését.

 

A Gyulavári-kastély romantikus környezetében, egy csodálatos, X-Parc nevű parkban várjuk látogatóinkat, ahol lehetőség van kerékpárkölcsönzésre, csapatépítő tréningek szervezésére és iskolás csoportok fogadására.

Az első magyar bio sörfőzde megnyitotta kapuit 2019 májusában az Almásy Gróf egykori vadászkastélyában.Többszörösen díjnyertes,kézműves söreinkből és bio sörkülönlegességeinkből kóstolhatnak, illetve elvilre is lehetőséget adunk.

A sörházunk maximum 40 fő befogadására képes, ahol rendezvények lebonyolítását is vállaljuk.

 

 

Szolgáltatások:

 -óvodai és iskolai csoportok részére gyermekfoglalkoztatások szervezése

-időszaki kiállításokhoz helyszín biztosítása

-konferenciák, osztálytalálkozók, továbbképzések, kulturális és egyéb rendezvények lebonyolítása

-ökomenikus kápolnánkban keresztelők, esküvők szervezése.

-ökotúrák szervezése

 

Megközelítés:

Autóbusszal: a 4-es számú helyi járattal, a Vasútálllomástól, a belvároson keresztül.Autóval: A 44-es úton, a román határátkelőhely felé, majd a Fehér-Körös hídján keresztül a Széchenyi u. 71. szám alatt található a Gyulavári Kastély.

 

Nyitvatartás | Jegyárak