A történelmi fürdőváros

Várfürdő Almásy-kastély gasztronómia gyulai kolbász múzeum szigeterőd 1848/49 2018 advent Ady Endre agility airwheel aktív Almásy Denise Andor bohóc apartman Arad arcok árvíz bagolyvár Balla Géza Bartók Béla Békés Békéscsaba beszélő épületek Bimbi biosör Bodoki Károly Bodoky Kávéműhely borvacsora búzamező címer civil Corvin család családi csillagok diabetes disznótor Dobos István Dürer Dürer Terem ebédmenü egészség egy szép nap Gyulán egyesületek életképek élővilág Élővíz-csatorna első hó emlékezés Erkel Ferenc escape room esküvő évforduló évszakok extrém fagyi fegyverletétel Fehér-Körös fejlesztés Fekete-Körös ferencesek festő folyószabályozás forgatás garantált program Géza Konyhája gomba Göndöcs Benedek Göndöcs-kert gumiland gyógyvíz Gyula név gyulai csili gyulai lekvár gyulai májas gyulai méz Gyulai Méz- és Mézeskalács Feszt gyulai nyár gyulai pálinka gyulai piac gyulai vár Gyulai Vár Jazz Fesztivál Gyulai Virágok Fesztiválja gyulakult gyulavári kastély hagyományőrzés halottak napja hangulatok háromváros Harruckern havas Gyula helyek Herendi Himnusz Hlásznyik Attila ízek Jojo Mayer Jókai Mór kanári Kapus-híd karácsony kiállítás királylátogatások kisvonat Knezic kocsma kocsmatúra Kóhn Dávid Kolbász- és Sódarmustra Komló konferencia konkurenciaharc könyvtár koporsós fürdő Körös-völgyi Sokadalom kovács KÖVIZIG közösség kútfúrás Ladics Ház Magyarország legszebb városai Magyarváros marketing Mátyás-kálvária Minden Magyarok Nemzetközi Néptá mindenszentek MNL Mogyoróssy János mosoly doktor mr piano műemlék műemlékvédelem műkincs művészek Németváros Nemzeti Vágta népművészet NERVE Odalent Önkéntes Tűzoltó Egylet ostrom ősz paprika paragility Partfürdő Patrióta Petőfi Pick programok Red Hole Music reformáció régészet rendezvény repülés retro Ride Zone Romantika Panzió Rondella RTL Scherer Sióréti Lovas Centrum solymászat sonka Sörpatika Stéberl András sült tök szabadidő Szabó László Szálinger Balázs szállás Szanazug szauna szenior Szent Miklós park szilveszter színjátszás szivárvány sztorik Szűcs Krisztián SZŰCSINGER szuvenír tavasz tél templom tériszony Tibet Tisza István tiszavirág tisztaság tömlős gát Tourinform uradalom Várkert városháza városnézés Várszínház vásár Végvári Napok végvári vitézek verseny virágok Virágos Magyarországért víztorony wellness Zozo Kempf

A súlyfürdőről

murmir / 2017.02.06.
0 Hozzászólások

Mi történik a kezeléseken?

 

Miután sikerült végigvinni a kiírt gyógykúrát, egyértelműen kijelenthető: igazán jó lenne kihasználni ezt a lehetőséget, és minden évben végigcsinálni legalább egy komplett fürdőgyógyászati kezelést. Tényleg élmény, igazi szertartás, pontosabban azzá válhat, ha kellő türelemmel és nyitottsággal állunk hozzá. Igazság szerint csak így lenne érdemes. Van viszont egy fontos tanulság: rá kell szánni az időt és be kell tartani az előírásokat, hiszen még a kezelések sorrendje is rengeteget számít!

 

súlyos

 

Amikor a fürdőorvos kiírja a kezeléseket, figyelembe veszi a páciens alapbetegségét – azaz azt, amire a fürdőben keresi a gyógyírt – és a kísérő betegségeit is, már amennyiben vannak ilyenek, majd az ügyfélirányító rendszer segítségével összeállítják az „órarendet”. Ha a vendég üdülni jött, akkor a teljes programot rögzítik, ha munka mellett jár be a fürdőbe, akkor rövidebb időszakra – mondjuk egy hétre – kap listát. A kezeléseket mindig pontosan a megadott időben kezdik, nem kell várni sehol, a fürdő munkatársai pedig nagyon odafigyelnek, sokat kérdeznek – van-e panasz, változás vagy bármilyen óhaj-sóhaj? – a magyar szolgáltatási színvonal ismeretében ez már önmagában is nagy szó lenne, de itt szerencsére alap.

 

Nézzük, mit sikerült kipróbálni, és kezdjük hátulról előre, a súlyfürdővel. Merthogy a kezelési napokon rendre ez marad a végére, és nem véletlenül. A súlyfürdő egy ú.n. extenziós kezelés, melynek célja az izmok és inak nyújtása, gerincprobléma esetén a csigolyák közti porckorongok tehermentesítése, de hatékony ízületi kopások kezelésénél (legyen szó a csípő, a térd, a boka ízületeiről), és jól beválik gerincferdülés esetén is.

 

súlyos

 

Mielőtt viszont a saját súlyunkkal húzatjuk ki magunkat – merthogy gyakorlatilag erről van szó – a problémás terület izmait fel kell lazítani, így megelőzve a hirtelen nyújtás okozta panaszokat. Ezért is van szükség előkezelésekre, melyek között helyet kaphat gerincmasszázs, vízsugaras masszázs, vagy valamilyen fizikoterápia. A lumbális gerincszakaszt érintő panasz esetén például minden alkalommal masszázs, száraz gyógytorna, víz alatti gyógytorna és háti interferencia kezelés előzte meg a súlyfürdőzést.

 

Az előkezelések kitágítják az izmok ereit, javítva ezzel azok vérellátását, nyújthatóságát, ami garantálja, hogy a súlyfürdőzésnek ne legyenek kellemetlen mellékhatásai. Aki nem tartja magát ehhez, ne csodálkozzon, ha megfájdul a háta vagy a feje! Ugyanezért fontos a kezelés utáni minimum 30 perces (jó esetben 1 órás) pihenés – fekve, kényelmesen.

 

súlyos

 

De vissza a lényegre: a súlyfürdő mindösszesen 15 percig tart, előtte egy gyors tusolás, hogy ne maradjon a bőrünkön a korábban használt masszázsolajból, aztán irány a medence. Egy rámpán kell besétálni, majd attól függően, melyik területet kell nyújtani, a megfelelő pozícióban elfoglalni egy helyet. Marha viccesen néz ki, de egyáltalán nem kellemetlen. Mint már kiderült, technikailag arról van szó, hogy a saját testünk súlya húzza a feltámasztási pont alatti részt.

 

Éppen ezért nyaki panaszoknál mindig, háti fájdalmaknál pedig általában nyaki felfüggesztést alkalmaznak, ilyenkor egy gallért kell magunkra csatolni – van plusz szivacsbetét is, ha kényelmetlen lenne – és egyszerűen csak lógni egy negyed órát a meleg gyógyvízben. Ágyéki, deréktáji gondoknál a hónaljtámasz a megoldás – ilyenkor egy medence-öv felhelyezésével fokozható a húzóerő, az övre súlyokat akasztanak, melyek tömege oldalanként 1–1 kg-tól akár oldalanként 5–5 kg-ig is felmehet. De a plusz súly nem csak ilyen övre kerülhet, ha valakinek nem csak a dereka, hanem a térde vagy bokája is problémás, akkor bokasúly tesznek fel, 1–2 kg-ot oldalanként, így az alsó végtag egészén érvényesül a hatás.

 

súlyos

 

Miután kikászálódunk a vízből, jöhet még egy gyors zuhanyozás, aztán vár a nyugágy és a jól megérdemelt 30–60 perces pihenés.

 

Fotók: Tóth Ivett