A történelmi fürdőváros

Várfürdő Almásy-kastély gasztronómia gyulai kolbász múzeum szigeterőd 1848/49 2018 advent Ady Endre agility airwheel aktív Almásy Denise Andor bohóc apartman Arad arcok árvíz bagolyvár Balla Géza Bartók Béla Békés Békéscsaba beszélő épületek Bimbi biosör Bodoki Károly Bodoky Kávéműhely borvacsora búzamező címer civil Corvin család családi csillagok diabetes disznótor Dobos István Dürer Dürer Terem ebédmenü egészség egy szép nap Gyulán egyesületek életképek élővilág Élővíz-csatorna első hó emlékezés Erkel Ferenc escape room esküvő évforduló évszakok extrém fagyi fegyverletétel Fehér-Körös fejlesztés Fekete-Körös ferencesek festő folyószabályozás forgatás garantált program Géza Konyhája gomba Göndöcs Benedek Göndöcs-kert gumiland gyógyvíz Gyula név gyulai csili gyulai lekvár gyulai májas gyulai méz Gyulai Méz- és Mézeskalács Feszt gyulai nyár gyulai pálinka gyulai piac gyulai vár Gyulai Vár Jazz Fesztivál Gyulai Virágok Fesztiválja gyulakult gyulavári kastély hagyományőrzés halottak napja hangulatok háromváros Harruckern havas Gyula helyek Herendi Himnusz Hlásznyik Attila ízek Jojo Mayer Jókai Mór kanári Kapus-híd karácsony kiállítás királylátogatások kisvonat Knezic kocsma kocsmatúra Kóhn Dávid Kolbász- és Sódarmustra Komló konferencia konkurenciaharc könyvtár koporsós fürdő Körös-völgyi Sokadalom kovács KÖVIZIG közösség kútfúrás Ladics Ház Magyarország legszebb városai Magyarváros marketing Mátyás-kálvária Minden Magyarok Nemzetközi Néptá mindenszentek MNL Mogyoróssy János mosoly doktor mr piano műemlék műemlékvédelem műkincs művészek Németváros Nemzeti Vágta népművészet NERVE Odalent Önkéntes Tűzoltó Egylet ostrom ősz paprika paragility Partfürdő Patrióta Petőfi Pick programok Red Hole Music reformáció régészet rendezvény repülés retro Ride Zone Romantika Panzió Rondella RTL Scherer Sióréti Lovas Centrum solymászat sonka Sörpatika Stéberl András sült tök szabadidő Szabó László Szálinger Balázs szállás Szanazug szauna szenior Szent Miklós park szilveszter színjátszás szivárvány sztorik Szűcs Krisztián SZŰCSINGER szuvenír tavasz tél templom tériszony Tibet Tisza István tiszavirág tisztaság tömlős gát Tourinform uradalom Várkert városháza városnézés Várszínház vásár Végvári Napok végvári vitézek verseny virágok Virágos Magyarországért víztorony wellness Zozo Kempf

A gyógymasszázsról

Anonymous / 2017.02.16.
0 Hozzászólások

Gyógykúrán a Várfürdőben

 

massz

 

A legutóbb tárgyalt súlyfürdő után, ez alkalommal a Várfürdőben igénybe vehető gyógymasszázs bemutatásával folytatjuk gyógyászati kezeléseket ismertető sorozatunkat. Mint kiderült, a súlyfürdőt a lista végén – a napi kezelések utolsó elemként – kell és érdemes igénybe venni, már átmozgatott, bemelegített és ellazult izomzattal. Az ehhez vezető első és kulcsfontosságú terápia a gyógymasszázs.

 

Ez a masszázs nagyon más, mint az általánosan elterjedt frissítő változat, egyrészt csak képzett gyógymasszőr végezheti, másrészt a kezelés mindig a páciens egészségügyi állapotához igazított. A masszőrök nagyon jól ismerik az előforduló, fürdőkúrával kezelt betegségeket, az ezekkel járó mozgásszervi elváltozásokat és azok hátterét.

 

 

massz

 

Soha nem sablon szerint dolgoznak, hiszen mindenki más – legyen szó fizikumról, testfelépítésről vagy az izomzat állapotáról. A masszőrnek tehát alkalmazkodnia kell a vendég anatómiai adottságaihoz, a testtömegéhez, az izomzatához, a kötőszöveteinek minőségéhez és az idegrendszeri sajátosságaihoz is. Hiszen egyszerűen fogalmazva: van, akinek a simogatás is fáj, de van, aki egy normál erősségű masszázst szinte meg sem érez.

 

A masszőr (aki szinte lát a kezével), hogy hatékonyan előzhesse meg az esetleges izomgörcsöket, óvatosan lát munkához, először feltérképezi a kliens testét. Ez kimondottan finom érintést jelent, de a mozdulatsor végére a szakember pontosan tudja, hol görcsösebb az izomzat, hol lehetnek azok a gócpontok, amiket fel kell lazítania. Ebben segítségére van a kezelőlap, amin látszik a felállított diagnózis, és az is, hol a gond.

 

massz

 

Minden masszázs egyedi és minden masszőr saját technikával rendelkezik. Magyarán saját tudásuk, gyakorlatuk, egyéniségük és tapasztalataik alapján állítják össze, mit is használnak adott esetben repertoárjukból. Egy kezelés során mindannyian nagyjából ugyanazokat az alapfogásokat használják, de az alkalmazott alfogások egyéniek.

 

Mint említettük, a kezelőlapon a fürdőorvos bejelöli azokat a testtájakat, amelyeket masszírozniuk kell, ami már csak azért is fontos, mert egy 20 perces gyógymasszázsba nyilván nem férne bele a teljes test kezelése. Ha szükséges, külön írásos utasítás is kerül a lapra, hogy a lehető leghatékonyabb legyen a masszázs.

 

massz

 

Az eredményesség szempontjából kulcsfontosságú a vendég visszajelzése. Nem érdemes szégyenlősködni, persze a kezelést végző szakember legtöbbször magától is észreveszi, mi a szitu. Sőt, gyakran előfordul, hogy a masszőrök olyan problémára is felhívják a páciens figyelmét, amiről ő maga sem tudott. Számtalan korai stádiumú melanómát szúrtak már ki így a Várfürdőben, gyakorlatilag megmentve ezzel a vendéget.

 

A Várfürdő gyógyászati masszázs részlege kimondottan jól felszerelt, nagyon jó, állítható magasságú masszázságyaik vannak, orrsliccel és kartámasszal. Csakúgy mint a többinél, ennél a kezelésnél is nagyon fontos, hogy jók legyenek a munkakörülmények: megfelelő legyen a világítás, körbejárható és állítható legyen az ágy. Ez persze nem csak a masszőr, de a vendég érdeke is, hiszen kényelmesen elhelyezkedve igazi a lazulás!

 

Fotók: Tóth Ivett